Ste opazili med slikarji, glasbeniki in kuharji prevladujejo moški? Hecno, ne?

No mi smo se tokrat potrudili in poiskali izključno ženske glasbene skupine za katere pa žal ne moremo garantirati, da nimajo menedžerjev moškega spola.

The Andrews Sisters 

Sestrski vokalni trio je začel nastopati leta 1925 v dobi svinga in bugivugija. Ameriške sestre so imele različne vokalne sposobnosti, alt LaVerne Sophia Andrews, sopran Maxene Angelyn Andrews in mezzosopran Patricia Marie 'Patty' Andrews. Njihova kariera je trajala kar 38 let, izdale so 12 plošč in prodale več kot 75 milijonov albumov. Njihovi najbolj znani pesmi sta Boogie Woogie bugle man in njihova izvedba judovske pesmi Bei Mir Bist Du Shein.

The Supremes

Ženska vokalna pop, soul, R&B, disco skupina je nastala leta 1959 v Detroitu v ZDA. Zasedbo so na začetku sestavljala štiri temnopolta dekleta Florence Ballard, Mary Wilson, Diana Ross in Betty McGlown, ki so vse prihajale iz detroitske soseske Brewster-Douglass. Diana Ross se je na začetku sedemdesetih let odločila za samostojno kariero, preostala pa so nadaljevala pri The Supremes. Skupina je razpadla leta 1977. Dekleta, ki so večinoma pele o ljubezni, so v 18 letih obstoja prodala več kot 20 milijonov plošč. Imele so vrsto velikih hitov in danes veljajo za eno izmed skupin z največ zimzelenimi pesmimi: Baby Love, You Can't Hurry Love, Stop! In the name of love, You Keep Me Hangin' On, Where Did Our Love Go, Love child ...

Spice girls

Skupino 'Začinjena dekleta', ki je bila ustanovljena leta 1994 v Londonu, je sestavljalo pet članic, ki so pozneje prevzele vzdevke, ki so jim jih nadeli: Melanie Brown (Scary Spice), Melanie Chisholm (Sporty Spice), Emma Bunton (Baby Spice), Geri Halliwell (Ginger Spice) in Victoria Beckham, rojena Adams (Posh Spice). Njihov prvi singel leta 1996 Wannabe je zasedel vrh glasbenih lestvic v več kot 30 državah po svetu in je prispeval k temu, da je skupina postala svetovni fenomen. Po svetu je skupina prodala več kot 80 milijonov izvodov singlov in albumov, s čimer je postala najbolje prodajana ženska glasbena skupina vseh časov ter najuspešnejša britanska glasbena skupina od Beatlov dalje.

TLC

Dekliška skupina je bila ustanovljena leta 1990 v mestu Atlanta v ZDA. Skupino, ki je ustvarjala predvsem R&B ter hip-hop glasbo, so sestavljale tri temnopolta dekleta Tionne 'T-Boz' Watkins, Lisa 'Left Eye' Lopes in Rozonda 'Chilli' Thomas. Skupina je skupno izdala štiri studijske albume s številnimi uspešnicami, kot so Creep, Waterfalls, No Scrubs, Unpretty ... V devetdesetih so bile izjemno uspešne ter so prodale več kot 70 milijonov albumov, kar jih uvršča na tretje mesto med ženskimi skupinami. Leta 2002 je v avtomobilski nesreči umrla njihova najbolj talentirana članica Lisa Lopez in skupina je seveda razpadla. Leta 2017 sta preostali članici izdali novo ploščo, ki pa ni bila preveč uspešna.

The Pointer Sisters

Trio treh sester Pointer iz mesta Oakland (ZDA) je R&B-zasedba, ki je navduševala v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Njihov repertoar je bil zelo širok, saj so pele in izvajala glasbo v več stilih: pop, disko, džez, elektronska glasba, bluz, soul, funk, kantri in rok. Sestre so izdale 16 albumov in prodale več kot 40 milijonov albumov. Imele so vrsto hitov, najbolj znana pa je najverjetneje pesem I'm So Excited iz leta 1984.

Bananarama

Skupino so ustanovile tri prijateljice Siobhan Fahey, Keren Woodward in Sara Dallin leta 1981 v Londonu. S pomočjo bivših članov skupine Sex Pistols so posnele pesem Aie a Mwana, ki je postala velik hit v londonskih klubih. Prvi studijski album so izdale leta 1983. Siobhan Fahey je leta 1988 zapustila skupino, zamenjala jo je Jacquie O'Sullivan. Dekleta so še danes aktivna, do zdaj so izdala deset albumov, prodala pa več kot 40 milijonov plošč. Njihovi največji hiti so iz 80. let: Cruel Summer, Venus, Robert De Niro's Waiting ...


Pussycat dolls

Ženska pop zasedba je bila v osnovi plesno-gledališka skupina, ustanovljena leta 1995 v Los Angelesu (ZDA). Leta 2003 je skupina zajadrala v glasbene vode. Vodilna pevka je postala Nicole Scherzinger, spremljale pa so jo še Melody Thornton, Jessica Sutta, Ashley Roberts, Kimberly Wyatt in Carmit Bachar. Dekleta so izdala dve plošči in prodala več kot 54 milijonov primerkov. Njihova najbolj znana pesem je Don't Cha, ki so jo posnele skupaj z raperjem Busta Rhymesom. Skupina je razpadla leta 2010.

AKB48

Japonsko žensko pop glasbeno skupino je leta 2005 v Tokiu ustanovil glasbeni producent Yashusi Akimota. Koncept skupine si je zamislil kot skupino, ki ima v svojem teatru vsakodnevno enega ali več koncertov. Da nastopajo tudi drugje, ima skupina več timov po več kot ducat deklet, starih od 17 do 25 let, skupaj je v ekipi več kot 130 deklet. Skupina je na Japonskem dosegla neverjeten uspeh, saj so prodali več kot 50 milijonov albumov, posluša pa jih praktično vsaka japonska najstnica.

Destiny's Child

Skupino sta ustanovila zakonca Knowles leta 1990 v Houstonu v Teksasu, ko je imela mala Beyonce Knowles 9 let. Leta 1992 se je temnopolti dekliški skupini priključila Kelly Rowland, leta 1997 po odhodu dveh deklet pa še Michelle Williams. Skupno so izdale štiri plošče, uspešnejši pa sta bili zadnji dve. Dekleta, ki so imela nekaj svetovnih uspešnic, kot so Bills, Bills, Bills, Say My Name, Independent Women, Survivor ... so leta 2005 sporočile javnosti, da se razhajajo in podajajo na samostojno pot. Najuspešnejša je seveda Beyoncé.

t.A.T.u.

Ruski duet, ki ga sestavljata Lena Katina in Julija Volkova, je ustanovil leta 1999 moskovski glasbeni producent Ivan Shapovalov. Skupina je izdala debitantski album leta 2002, ki je imel dve svetovni uspešnici All the Things She Said in Not Gonna Get Us. Dekleti sta načrtovano vzbujali pozornost z lezbičnimi ekscesi ter si pridobile simpatije istospolnih skupnosti, pozneje sta naredili eksces v cerkvi, v katerega se je pozneje vmešala še politika. Vse to je dekletoma samo še povečalo popularnost tako v Rusiji kot tudi v svetu. Dekleti sta prodali več kot 25 milijonov plošč. Lena Katina je od leta 2013 poročena s slovenskim glasbenikom Sašem Kuzmanovičem.

Foto: Profimedia

Liza - 1/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 1/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.