Varčevanje je lahko zelo enostavno: nič kina, nič počitnic, nobenih novih oblačil. Tako boste zagotovo prihranili kar nekaj denarja – ne boste pa imeli nobenega zadovoljstva v življenju. Ni treba, da je tako. Z našimi namigi boste odebelili svojo denarnico, vendar se vam ne bo treba odpovedati vsem užitkom

1. Preverite gume

Pazite na tlak! Pri previsokem tlaku se gume hitreje obrabijo, pri prenizkem pa pride do previsokega upora. Pri tlaku 0,8 bara namesto priporočljivih 2,0 boste na 100 km porabili 0,7 l več goriva. Pri 15 000 kilometrih na leto in pri ceni bencina 1,30 evra na liter boste tako na bencinski črpalki pustili več kot 100 evrov.

2. Najejte se do sitega

Prazen želodec, poln voziček. Če greste v trgovino lačni, boste avtomatično kupili več. In to ne le hrane. V neki ameriški študiji so dokazali, da lačni ljudje kupujejo tudi USB-ključke, sponke za papir in računalniške miške.

3. Izberite star model

Ni treba, da je najnovejši! Proizvajalci nas dobesedno zasipajo z vedno novimi modeli telefonov. Takoj ko se pojavi novi, pade cena prejšnjemu. Vendar je ta v tehničnem in optičnem smislu še vedno povsem v redu.

4. Izkoristite popuste

S popusti nas trgovci nenehno vabijo tudi k nepotrebnim nakupom. Nič pa ni narobe, če popuste izkoristite za nakup stvari, ki jih resnično potrebujete.

5. Izposoja knjig

Vpišite se v knjižnico! Posamezno knjigo običajno preberemo le enkrat. Nakup se v takem primeru ne izplača, zato si je knjigo bolje izposoditi.

6. Kaj se skriva spodaj?

Sklonite in iztegnite se! V trgovinah so najdražji izdelki postavljeni v višino oči. Cenejši izdelki se skrivajo na zgornjih ali pa spodnjih policah. Torej le malo pokleknite! In pa še: s seboj imejte nakupovalni listek in se ga držite.

7. Porabniki toka

Kako jih najdete? Pri svojem dobavitelju elektrike si izposodite posebno merilno napravo in preverite porabo električnih naprav v svojem gospodinjstvu.

8. Brez ogrevanja

Pica bo kljub temu hrustljava! Segrevanje pečice pred peko je potrebno le v izjemnih primerih, denimo pri določenih kolačih in suflejih. Pri večini jedi pa sploh ne.

9. V kino

Ugodne vstopnice. Pri posameznih kino dvoranah preverite, ob katerih dneh ponujajo cenovno ugodnejše vstopnice. Ne spreglejte niti posebne ponudbe za družine.

10. Vodenje knjig

S pomočjo aplikacij celo zabavno! Zapišite vsak izdatek in si oglejte, kam gre vaš denar.

11. Manjša poraba

Manj je več. Že če boste perilo prali pri 40, namesto pri 60 stopinjah, boste strošek elektrike skoraj prepolovili.

12. Kupujte ravno nasprotno

Bikini pozimi, smuči poleti! Dobro je kupovati 'anticiklično'. Tako boste prihranili kar nekaj denarja, saj vam bodo trgovci rade volje odobrili popust, da ne bodo imeli prevelikih zalog.

Lisa - 13/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 13/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.