Počitnice, izleti in podaljšani vikendi nam omogočajo, da v roke vzamemo kakšno dobro knjigo in se ji posvetimo na svežem zdraku. Za vas smo pripravili nabor šestih knjig, kjer bo lahko v branju užival vsak član družine.

Za otroke

kuša goldiKuža Goldi, Feri Lainšček

Pri založbi Imprimo je izšla prva iz serije slikanic o kužku Goldiju z naslovom Kuža Goldi gre na sprehod. Druga slikanica z naslovom Kuža Goldi se igra z žogicami bo izšla v začetku maja, tretja z naslovom Kuža Goldi si želi poleteti pa junija. Izhajati bodo ponovno začele predvidoma jeseni. Serijo ilustriranih knjig za otroke najnižje starostne stopnje sta ustvarila pisatelj Feri Lainšček in ilustrator Igor Ribič.

Njena posebnost je morda v tem, da jo je navdahnil pisateljev dolgoletni štirinožni prijatelj, ki mu je tudi sicer ime Goldi, ilustrator pa ga je seveda lahko uporabil tudi kot model.

Kuža Goldi je pasme cavalier king charles spaniel in je star 7 let. Slikanice iz serije Kuža Goldi so natisnjene na kvalitetnem papirju in v trdi vezavi.

skrivnost mladih levovSkrivnost mladih levov, Žiga X. Gombač

Slikanica z malo besedila je kot nalašč za družinsko branje in prvo bralno obdobje. Otroku z razgibanimi ilustracijami pokaže, da to, da ga je strah, ni čisto nič nenavadnega, da je strah tudi in celo mlade leve.

Očka pa je tisti, ki ta strah zna in zmore pregnati – s tem slikanica umešča pomembnost vloge očeta tudi v čustveno življenje otroka. Založba Miš.

Za najstnike

če ostanem, knjigaČe ostanem, Gayle Forman

Zadnje, česar se 17-letna čelistka Mia spomni, je, da je v avtu s svojo družino. Ne ve za nesrečo. Spomni se le tega, kar se je zgodilo zatem – ko je opazovala svoje lastno poškodovano telo, ki so ga reševalci vlekli iz razbitin. Trudi se, da bi dojela, kaj se dogaja, kaj je izgubila in strašno odločitev, ki jo mora sprejeti. Bo sledila očetu, mami in bratcu ali bo zbrala moč, da nadaljuje tam, kjer se je zanje vse končalo? Pretresljiva zgodba, ki pusti pečat.

Ameriška pisateljica Gayle Forman (1970) je z romanom Če ostanem v hipu osvojila bralce po vsem svetu, dobro pa so ga sprejeli tudi literarni kritiki. Zanj je prejela nagradi NAIBA Book of the Year (2009) in Indie Choice Honor Award (2010). Pretresljiva in topla zgodba, ki z bralcem ostaja še dolgo po tem, ko odloži knjigo, zaživela je tudi na filmskem platnu.

lica kot češnjeLica kot češnje, Nataša Konc Lorenzutti

Zgodba o prvi ljubezni in temni skrivnosti v odličnem romanu za mladino.

Kristina je dijakinja prvega letnika srednje glasbene šole. Nova šola, dijaški dom in novo življenje jo zelo vznemirjajo.

Zaljubi se v sošolca in izkaže se, da je naklonjenost obojestranska. Prvi hip se zdi, da je vse tako, kot mora biti.

A Davidovo družinsko življenje je vse kaj drugega kot njeno, in tudi če se sprva zdi, da to na njun odnos ne bo vplivalo, ni tako. Še posebej po pretresljivem razkritju, ki ju še usodneje poveže ...

Za odrasle

leon in louiseLeon in Louise, Alex Capus

Kakor mnoga Capusova dela je tudi roman Léon in Louise naslonjen na resnične dogodke in zgodbe resničnih oseb. Le da si pisatelj tokrat ni izbral usode kakšne znamenite zgodovinske osebnosti, temveč nekaj ključnih trenutkov v življenju svojega deda po očetovi strani, ki je doživel in preživel dve svetovni vojni: kot mladenič prvo v Normandiji in kot družinski oče drugo v okupiranem Parizu.

A zgodovinsko je v tem romanu le ozadje, čeprav je raziskano z zvedavostjo zgodovinarja, z natančnostjo etnologa in s humorjem filozofa; v ospredju je zgodba o veliki, skoraj 70 let trajajoči ljubezni med avtorjevim dedom, domišljijsko dograjenim v Léona, in Louise, žensko, katere obstoj je dedova družina štela za njegovo skrivnost.

Ljubezen v času svetovnih vojn, roman o 20. stoletju. Léon in Louise je bil leta 2011 nominiran za ugledno nemško knjižno nagrado. Lepa zgodba o lepi ljubezni v grdih časih.

krojačica iz DachauaKrojačica iz Dachaua, Mary Chamberlain

London, pomlad leta 1939. Osemnajstletna Ada Vaughan je čedna in častihlepna šivilja pri modistki na Dover Streetu. Spretni in zagnani krojačici se nasmiha kariera v modnem svetu, če se bo le lahko osvobodila spon turobnega družinskega življenja v Lambethu.

Naključno srečanje s skrivnostnim Stanislausom von Liebnom jo izstreli v svet blišča in romantike. Kljub vsem svarilom o preteči vojni na celini privoli v potovanje v Pariz, saj je to njena priložnost za nov začetek.

Vojna izbruhne in pričakovanje se sprevrže v obup. Ko vkorakajo nacisti, jo Stanislaus zapusti in Ada postane vojna ujetnica, ki lahko preživi le tako, da postane krojačica. Ta odločitev pa jo bo preganjala med vojno in imela pogubne posledice tudi po njej. Založba Učila.

Lisa - 16/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 16/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.