Med dopustom je vse čudovito. Čas imamo zase in za svoje bližnje, sprostimo se, uživamo.

A ko pridemo nazaj v svoje običajno okolje, pozitivni učinki dopusta hitro izzvenijo. Da letos ne bo tako, si preberite sedem nasvetov in pol za to, da bo učinek dopusta z vami letos ostal čim dlje.

Dopust je del leta, ki ga namenimo zase, za bližnje, za sproščanje, pomirjanje, počitek, regeneracijo ali za to, da preprosto zamenjamo okolje, v katerem smo večino časa. Pozitivni učinki dopusta so dokazani, a pogosto (pre)hitro izzvenijo, pri nekaterih že takoj ob vrnitvi v običajno okolje. Da bi letos učinki delovali dlje, vam ponujam naslednje rešitve:

1 Varen prostor za sprostitev in doživljanje spominov

Namenite del dneva – dolžino tega dela prepuščam vam, bralcem – za podoživljanje spominov. Poiščite prostor zase, kjer si lahko v miru vzamete čas, se udobno namestite in sproščeni pomislite na prijetne stvari, ki so se vam zgodile med dopustom. Pri vsakem spominu se ustavite in podoživite čim več podrobnosti.

2 Poslušajte zvoke s svojega dopusta

Dokazano je, da zvok dobrodelno vpliva na delovanje telesa in na počutje ljudi. Tisti, ki ste dopust preživeli na morju, si predvajajte posnetke zvokov, ki so pogosti na morju, na primer veter, šum morskih valov, oddaljena nevihta itd. Za vse, ki ste dopust preživeli drugje kot na morju, velja, da poiščete zvoke, ki so bili najpogostejši na vašem oddihu. Opazili boste, da vas bo zvočna podlaga ponesla v spomine vašega dopusta, ki bodo v vas sprostili prijetne občutke.

3 Predmeti za spomin

Predmete z zadnjega dopusta imejte shranjene na takšnem mestu, da jih boste lahko opazovali in se spominjali. Verjamem, da bodo tudi predmeti v vas sprožili prijetne občutke. In večkrat ko boste pogledali predmete, večkrat boste prijetne občutke podoživeli.

4 S sodelavci se pogovarjajte o pozitivnih izkušnjah in spominih z dopusta

Ljudje smo družabna bitja in se v družbi ljudi, ki z nami delijo enake ali podobne izkušnje, navadno počutimo prijetno in sprejeto. Naj letošnji pogovori o dopustu minejo malenkost drugače kot vsako leto. Namesto da boste obžalovali, kako je dopusta konec in je zdaj spet čas za delo, stres, pa slabo vreme in kmalu mraz, se letos z ljudmi, ki so vam blizu, pogovarjajte, kako super je bilo, kaj vse ste počeli, kdo je bil z vami itd. Zamenjajte negativne pogovore s pozitivnimi in opazujte, kako se bo vaše počutje pozitivno spreminjalo.

5 Poslušajte druge

Prav tako, kot se vi radi pogovarjate o lastnih dobrih izkušnjah, se tudi drugi ljudje pogovarjajo o svojih. Postanite dobri poslušalci in ljudje vas bodo imeli še raje v svoji bližini. Ena izmed odnosnih potreb ljudi je, da imajo možnost izražanja svojih izkušenj, in kaj je boljše za gradnjo odnosov kot poslušanje dopustniških spominov drugih.  Brez skrbi, zaradi tega vas ne bo nič manj. Še več, ko boste poslušali druge, se bodo v vas sprožali vaši lastni spomini in prijetni, kot so, se boste tudi sami počutili bolje.

6 Organizacija nalog, ki so vas počakale

Verjamem, da nekatere izmed vas čaka obilica nalog ob vrnitvi. Pomagajte si in si organizirajte, kdaj boste te naredili. Umestite jih v svoj čas in med obstoječe naloge. Pogosto naloge, ki so vas čakale, lahko počakajo še kakšno uro, dan ali dva.

7 Organizacija časa za aktivnosti in spomine

Pri organizaciji časa ne pozabite na spomine in njihovo doživljanje. Gospodar vašega časa je gospodar vašega življenja, in če si ne boste vzeli časa za podoživljanje, bo vaš spomin na dopust odrezan in zelo hitro bo postal le še obžalovanje, da se je prehitro končal. Odločitev je vaša, in če se tako odločite, vam časa in spominov ne more vzeti nihče.

Pa še 0,5 nasveta za naslednji dopust ...

Preden odidete na dopust, počistite in zaključite čim več opravil, da dopustniški čas resnično porabite za dopust. Priporočam tudi, da se s sodelavci in vodji dogovorite, da ekipa čim več nalog opravi tudi v času, ko ste odsotni.

Dopust je namenjen sprostitvi, počitku in polnjenju energij. Nekateri imajo bolj aktiven dopust kot drugi in aktivnosti niso problematične. Poskusite pa odklopiti tisti del misli, ki je povezan z delom in službo. Imejte čim manj ali nič običajnega dela na dopustu. Presenečeni boste, koliko novih idej, priložnosti in predvsem učinkovitosti zmorejo spočiti možgani.

Denis Hilčer, poslovni trener in coach

Liza - 36/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 36/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.