Nekaj odličnih predstav v gledališčih po Sloveniji, ki jih vsekakor ne smete zamuditi.

Jožef in Marija

V Mestnem gledališču Ptuj med drugim vabijo na najnovejšo predstavo Petra Turrinija Jožef in Marija, v režiji Dušana Mlakarja. Predstava, v kateri igrata Anica Kumer in Sandi Pavlin, prikazuje preproste, starejše ljudi, potisnjene na obrobje.

Je zgodba o osamljenosti, izločenosti in nepotrebnosti. Oba protagonista sta v realnem življenju potrebna samo za to, da delata. In to na božični večer, ko nihče drug noče. Tako se srečata nočni varnostnik in čistilka v veleblagovnici. Najprej seveda nista pripravljena in sposobna priznati svoje osamljenosti in nepotrebnosti.

Čez čas se izkaže in pokaže, da v tem času in prostoru nimata nobene alternative kot drug drugega. Dva tujca se spoznata v eni noči in na koncu pristaneta celo v postelji.

Repertoar Mestnega gledališča Ptuj na www.mgp.si.

Sleparja v krilu

Boris Kobal je režiral komedijo Kena Ludwiga Sleparja v krilu, ki je na sporedu v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, v kateri igrajo Pia Zemljič, Andrej Murenc, Vid Klemenc, Nina Rakovec ...

Ko brezposelna igralca Jack in Leo že skoraj popolnoma obupata nad igralsko kariero in življenjem, v časopisu prebereta, da stara in zelo bogata gospa iz Yorka išče svoja izgubljena nečaka, ki sta se kot otroka z mamo odselila v Anglijo.

Jack in Leo se odločita, da se bosta stari bogatašinji predstavila kot njena izgubljena nečaka in pobrala dediščino. Stvari se zapletejo, ko izvesta, da gospa ne išče nečakov, temveč nečakinji, zato se preoblečeta v ženski. Za dodatne zaplete poskrbi še Leo, ki se zagleda v Meg, živahno, duhovito in nadvse privlačno nečakinjo stare gospe.

Komedija z ljubezenskimi dogodivščinami, komičnimi in nepričakovanimi zapleti dveh moških, združuje čare gledališča z vsakdanjim življenjem.

Repertoar Slovenskega ljudskega gledališča Celje na www.slg-ce.si.

Marlene Dietrich

Prešernovo gledališče Kranj, ŠKUC gledališče in zavod Imaginarni so pripravili predstavo o hollywoodski igralki Marlene Dietrich, ki velja za eno največjih in najbolj skrivnostnih filmskih in pevskih ikon 20. stoletja.

Predstava Nebojše Popa - Tasića se ukvarja z njeno razburkano življenjsko in umetniško potjo med največjo krizo, njenim odnosom do fašizma, njeno strmo igralsko kariero v Hollywoodu, njenimi nepozabnimi pesmimi in njenimi erotičnimi zvezami.

Uprizoritev v režiji Primoža Ekarta poskuša razkriti njeno burno čustveno življenje, čas vsesplošne krize in vzpenjajočega se nacizma kot Marlenin samosvoj upor proti njemu. Uprizoritve so v Stolpu Škrlovc, na novem komornem odru Prešernovega gledališča v Kranju.

Zanimivost tega dela je v podvojeni podobi kontroverzne osebnosti, ki jo upodabljata Darja Reichman in Vesna Pernarčič, prav tako pa tudi oživljata njeno notranjo različnost ter razdvojenost.

Repertoar Prešernovega gledališča Kranj na www.pgk.si.

Hamlet

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana med drugim vabi na ogled Hamleta, Williama Shakespeara, v avtorski priredbi Žanine Mirčevske. V eni od najpomembnejših iger svetovne dramatike igrajo Marko Mandić, Igor Samobor, Jernej Šugman, Nataša Barbara Gračner ...

Novega Hamleta odlikuje tudi za to priložnost pripravljeni prevod Srečka Fišerja. Umetniški vodja SNG Drama Ljubljana in režiser Hamleta Eduard Miler je novi prevod 'veličastne Shakespearove igre, ki tehta smisel našega bivanja, odgovornosti, upora in delovanja' označil kot mojstrski, saj je prevajalcu 'uspelo iz jezika izluščiti toliko melodij, tonov, misli, v katerih se kažeta tako fino niansirana ostrina kot globina posameznika'.

Repertoar Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana na www.drama.si.

Parole, parole

Predstava Parole, parole ali Ni bila peta, bila je deveta Alda Nicolaja, v režiji Jake Ivanca, je na repertoarju v Gledališču Koper.

V komediji o nenavadnih premenah sovraštva in ljubezni si samoljubna in nesrečno poročena tovarnarjeva žena Eva prizadeva vzpostaviti ljubezensko zvezo z Brunom, moškim, ki ga po naključnem in nič kaj prijetnem srečanju potisne najprej v ječo in nato v norišnico le zato, da si reši kožo.

Bruno je po Evini zaslugi obdolžen, da je zakrivil hudo prometno nesrečo, in ko se je že skorajda otrese, spozna, da se je vanjo zaljubil. Toda ker ju do popolne sreče loči le še Evin dobrodušni in simpatični mož Mario, se Eva odloči, da ga je treba ubiti. Na oni svet naj bi mu pomagal prav Bruno ...

Parole, parole je zgodba o ljubezenskem trikotniku, polna nepričakovanih dogodkov, strasti, želja, tudi solz in smeha, predvsem pa presenetljivih obratov. V predstavi igrajo Igor Štamulak, Lara Jankovič in Rok Matek.

Repertoar Gledališča Koper na www.gledalisce-koper.si.

Filumena Marturano

Romantično melodramo Eduarda de Filippa Filumena Marturano, na sporedu v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, nastalo v koprodukciji z Gledališčem Koper, ki je začinjena s primorskim temperamentom, je režirala Katja Pegan. Glavni vlogi igrata Saša Pavček in Bine Matoh.

Filumena po 25 letih življenja s premožnim Domenicom spozna, da se namerava njen lahkoživi 'gospodar' poročiti z mlado smrkljo. Razžaljena se odloči za prevaro: zaigra, da je na smrt zbolela in da je njena poslednja želja poroka. Toda takoj ko duhovnik odide, Filumena 'ozdravi' in poskuša doseči vse, čemur se je v življenju morala odreči.

V tragikomični Filumeni je Marturano postavil vprašanje, ali se nekdanja prostitutka lahko poroči, obenem pa je tudi problematiziral položaj in pojmovanje žensk ter nezakonskih otrok v katoliški patriarhalni Italiji.

Repertoar Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica na www.sng-ng.si.

Ubij me nežno

Simona Semenič, avtorica besedila Ubij me nežno, ki je nastalo po scenariju Frančka Rudolfa za istoimenski Hladnikov film, je dialoge začinila z žanrom telenovele. V predstavi, ki jo igrajo na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega in jo je režirala Zala Sajko, igrajo Uroš Smolej, Janez Starina, Domen Valič, Viktorija Bencik ...

V stari vili ob morju živi ekscentrični 'stric', prevajalec pogrošnih romanov, ljubitelj hitrih avtomobilov in modernih plesov. Pridruži se mu nečak David, biolog in znanstvenik, ki s seboj pripelje ženo Julijo, nimfomanko. Kmalu se pojavi še mlada Cita, uslužbenka založbe, ki naj bi stricu pomagala pri delu.

V nastalem ljubezenskem štirikotniku se vrstijo izbruhi nebrzdanih strasti, ki vse udeležene potegnejo v vrtinec bizarnih ljubezni in sovraštva, skrivnostnih smrti in umorov ...

Repertoar Mestnega gledališča ljubljanskega na www.mgl.si.

Ples v dežju

Gledališka predstava Ples v dežju je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta, v režiji Matjaža Bergerja. Hladnikovega filma iz leta 1961 (z istoimenskim naslovom) sta se režiser in dramaturginja lotila zelo poglobljeno.

Po Bergerju gre v gledališki predstavi Ples v dežju v prvi vrsti za uprizoritveni spopad s temo, kako se zoperstaviti zagatnemu družbenemu stanju.

Kot so Smoletovi intelektualni umetniški junaki konec petdesetih let prejšnjega stoletja nesrečno in nezadoščeno tavali po svetu, iskali srečo v ljubezni in poklicnem življenju, je družbeno stanje dobrih 50 let zatem nenavdihujoče in turobno, z junaki, ki prav tako nepotešeno tavajo in iščejo srečo oziroma smisel.

V predstavi igrajo: Jana Zupančič, Sebastijan Cavazza, Pavle Ravnohrib ...

Repertoar Anton Podbevšek Teatra iz Novega mesta na www.antonpodbevsekteater.si.

Pripravila Suzana Golubov, foto Barbara Čeferin