O modi in modnih trendih ženske veliko vedo – listajo revije, raziskujejo internet, med prvimi pregledujejo ponudbo v trgovinah … Kako pa je z moškimi? 

Oni na modo gledajo drugače. Pomembno jim je, da je udobno, da nikjer ni preozko, da se vidi ali prekrije telo – odvisno od oblike! Tako imamo sliko frajerja v džins hlačah s širokimi hlačnicami, karirasti srajci in jopici na zadrgo in kapuco. Na nogah čevlje na vezalke, čez vse pa je plašč z dvovrstnim zapenjanjem?!

V današnji kolumni bom začela izobraževati vas, dragi frajerji, ki ste na odgovornih položajih, ki upravljate velik tim, potujete po svetu in predstavljate svojo osebnost in podjetje! Moda je vizualna modna karta in ta veliko pove o vas.

Na katerih 10 ključnih stvari morate biti pozorni, kadar gre za vprašanje mode?

• Kroji so tisto, kar nas privlači, kadar govorimo o oblačilih. Oblačila naj bi prekrila telo, a ga pri tem ne smejo ovirati. Če niste popolnoma prepričani, se pozanimajte o tem, ali imate standardno ali številko 'vmes' (podaljšane hlačnice in rokavi), kateri je vaš idealni ovratnik, kakšna naj bo globina hlač …
• Tkanine so pri oblačilih odločilne, saj zagotavljajo udobnost pri nošenju. Kar je najpomembneje, ob telesu naj bo vedno bombaž (spodnje perilo). Tudi srajce naj bodo bombažne, vendar naj imajo še nekaj elastana. Moške obleke so najudobnejše, če so narejene iz volne (tudi poleti), saj je ta odličen izolator – pozimi greje, poleti hladi.
• Barve izbirajte v skladu z barvo polti, oči in las. Nenapisano pravilo je, da mora biti srajca vedno v skladu z očmi, vrhnji sloji (jopice, puloverji, suknjiči) pa vedno v barvi polti in las. Če ste torej rjavolasec z rumenkasto barvo polti in modrimi očmi, potem si oblecite nekaj odtenkov svetlejšo ali temnejšo barvo srajce ter rjavo ali sivo obleko.
• Modni detajli so v trendu, vendar pazite, da jih izbirate previdno. Prav tako pazite na isti stil – čevlji, pas in torba naj bodo vsaj približno v isti barvi. Še posebej pomemben je pas, ki pri moških deli telo na dva dela in ima velik vizualni vpliv. Ura je detajl, s katerim ne morete zgrešiti. V formalnem okolju je nikar ne kombinirajte z zapestnico.
• Način kombiniranja je večna uganka pri moškem oblačenju. Če niste prepričani, kaj in kako se nekaj nosi, poiščite nasvet stilista. Ko se enkrat naučite, kako se kaj kombinira, boste v naslednji sezoni že sami obvladovali svoj slog.
• Trendi so tisto, na kar je treba usmeriti pozornost, vendar jim ni treba slepo slediti in postati njihova žrtev. Vzemite tisto, kar je v skladu z vašo osebnostjo in seveda bontonom oblačenja. Primer: športne copate ali oxfordke v kombinaciji s krajšimi hlačami so trend, vendar ali so tudi primerne za poslovni videz 50-letnega menedžerja?
• Čevlji so drugi po vrsti, ki jih po statistiki opazi sogovornik. Biti morajo v skladu z oblačili in stilom, ki ga nosite. Vedno morajo biti čisti in brez 'zlizanih' pet, strganih vezalk …
• Življenjski slog je tisto, kar definira vaš stil oblačenja, vendar pa se v formalnem videzu vaš življenjski stil ne sme opaziti. Kaj to pomeni? Če ste strastni motorist in delate kot direktor podjetja, potem rokerske majice in usnjene jakne prihranite za konec tedna.
• Starost je vedno povezana z bontonom oblačenja in neprimerno je, da sta 50-letni oče in 20-letni sin oblečena v iste ozke bele majice in džins hlače. Biti lep in fit je vedno zaželeno, tudi v srednjih letih, vendar morajo biti oblačila, ki jih takrat nosite, drugačna od najstniških. Pa čeprav vam dobro pristajajo!
• Kariera je tudi tisto, kar definira vaš slog oblačenja. Če delate v podjetju kot nadrejena oseba, potem s svojimi oblačili to tudi pokažite. Prav tako, če ste na nižjem nivoju poslovne lestvice, nikar ne pretiravajte z izbiro oblačil.

Besedilo: Alma Premerl Zoko // Fotografije: Reserved