Pod blagovno znamko April se zadnji dve leti podpisujeta oblikovalki nakita Martina Obid Mlakar in Nataša Grandovec, ki ustvarjata vsaka svoj umetniški nakit in hkrati skupaj pod isto blagovno znamko.

Njun moto za skupno znamko je oblikovati nakit v manjših serijah, ga narediti všečnega, lepo izdelanega in cenovno dostopnega.

"Inspiracijo za oblikovanje črpava iz narave. Motivi posnemajo vzorce iz narave, lovijo njene odseve od semena do zvezd," sta nam zaupali oblikovalki nakita iz srebra.

"Vsak kos je izdelan ročno, z izrezovanjem, tolčenjem, spajkanjem ... Ker pa je treba narediti več enakih kosov, se osnovni, ročno narejeni model pošlje livarju, ki za vsak kos naredi kalup iz posebne gume, v katero vbrizga vosek. Nato se modeli iz voska odlijejo v srebro. Nekateri kosi so zaradi kompleksnosti dizajna izrezljani, oblikovani iz voska in nato poslani k livarju, da jih najprej odlije v srebro, nato pa sledi isti proces izdelave kot za preostale srebrne izdelke," sta še pojasnili potek izdelave nakita, ki se vsako leto predstavi v več kolekcijah – navadno oblikovalki izdelata pomladno, poletno in zimsko-jesensko kolekcijo.

"Motivi so največkrat odraz letnega časa, včasih pa sledijo trenutni inspiraciji. Nakit je nežen, nosljiv in romantično sanjav," smo še izvedeli od oblikovalk nakita April, ki sta ga predstavili že na številnih dogodkih: v Pokrajinskem arhivu v Mariboru, v Galeriji Mak v Ljubljani, v Zoofi v Ljubljani, v Hiši na koncu tunela v Kranju, sodelovali pa sta tudi na letošnjem MBFW v Cankarjevem domu, kjer sta v sodelovanju z oblikovalko oblačil Tanjo Zorn Grželj predstavili kolekcijo srebrnih in v 3D-tehniki narejenih kačjih pastirjev.

Kje ju najdete?

Nakit April si lahko ogledate na Facebook strani April Jewellery.

Martina Obid Mlakar in Nataša Grandovec

Ureja: Metka Pravst - MetiBeti. Foto: Osebni arhiv.

Lisa - 43/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 43/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.