Miller se je rodil v Harlemu v New Yorku, Avgusti in Izidorju Millerju. Imel je še starejšega brata in mlajšo sestro. Oče je imel srednje veliko podjetje, ki je izdelovalo ženska oblačila.

Med padcem Wall streeta leta 1929 je podjetje propadlo in Millerji so izgubili praktično vse. Preselili so se v Brooklyn. Kot najstnik je Arthur pred šolo dostavljal kruh po domovih ter tako pomagal družini. Po končani srednji šoli je opravljal različna dela, da si je lahko plačal študij na univerzi. Odločil se je za univerzo Michigan.

Miller je začel pisati že med študijem, delal je tudi kot novinar za univerzitetni časopis, za resno pisateljevanje pa ga je navdahnil roman Bratje Karamazovi, genialnega ruskega realista Dostojevskega. S svojo prvo dramo No Villain, napisano leta 1936, je zmagal na univerzitetnem tekmovanju ter prejel nagrado Avery Hopwood.

Dramatik

Po končani univerzi se je zaposlil kot gledališki in radijski scenarist na Broadwayu v New Yorku. Leta 1940 se je poročil z Mary Grace Slattery, s katero je imel dva otroka, Jane in Roberta. Sodelovanje v 2. svetovni vojni so mu oprostili zaradi kolena, ki si ga je poškodoval pri igranju ameriškega nogometa. Millerjeva prva na Broadwayu uspešna drama je bila Človek s pasjo srečo (The Man Who Had All The Luck, 1944), tri leta pozneje (1947) pa je napisal dramo Vsi moji sinovi (All My Sons).

Drama Smrt trgovskega potnika (1949) mu je končno prinesla svetovno slavo. Leta 1953 je napisal še odlično dramo Lov na čarovnice (The Crucible). Leta 1956 se je ločil ter ponovno poročil s filmsko divo Marilyn Monroe, s katero je bil v skrivni vezi od leta 1951. Zakon je predvsem zaradi njene duševne nestabilnosti propadel po petih letih. Leta 1962 se je ponovno poročil, in sicer s fotografinjo Inge Morath, s katero sta imela dva otroka, Rebecco in Daniela, ki se je rodil z downovim sindromom.

Po devetletnem premoru se je na odrske deske vrnil leta 1964 z zelo avtobiografsko dramo z naslovom Po padcu (After the Fall). Čeprav je pisal drame do začetka devetdesetih let, je zadnje njegovo veliko delo igra The Price iz leta 1968. Pisal je tudi eseje, njegovi eseji o gledališču so zbrani v zbirki The Theater Essays of Arthur Miller. Leta 1987 pa je Arthur Miler napisal tudi svojo avtobiografijo Timebends: A Life.

miller z zenoZadnja leta

Leta 2002 mu je umrla žena Inge, s katero je bil v zakonu 40 let. Leta 2004 je javno oznanil, da že dve leti živi s takrat 34-letno umetnico Agnes Barley, s katero se namerava tudi poročiti. Načrte sta mu žal prekrižali bolezen in smrt. Umrl je v 89. letu starosti na svojem posestvu v Connecticutu, in sicer za posledicami raka na pljučih in težav s srcem. Pokopan je na pokopališču Roxbury Center Cemetery v Connecticutu.

Stil pisanja

Bil je socialno in politično angažiran pisec z izrazitim čutom za moralno odgovornost, zaradi česar ga je v petdesetih letih preganjala tudi ameriška oblast.

Pogosto je pisal o meščanski družbi in bil seveda njen kritik. Miller je pisal drame, v katerih je nadaljeval realistično-analitično tradicijo 19. stoletja, ki jo je obogatil s pridobitvami ekspresionizma, nadrealizma in tudi filmske tehnike. V svojih knjigah je prikazoval usode preprostih ljudi v ameriški družbi in varljivi sijaj njenih vrednot. V drami Lov na čarovnice pa je opisal tudi inkvizitorski teror fanatične desnice. Pisal je tudi radijske igre, filmske scenarije in roman o rasizmu.

Lisa - 42/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 42/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.