V Kazematah na Ljubljanskem gradu si lahko ogledate razstavo Barbarstvo muk, na kateri so na ogled mučilne naprave, nastale od 16. do 18. stoletja.

Nekoč so tiste, ki so kršili red, kaznovali tako, da so jim zadajali telesne muke. Razstava temo mučenja obravnava iz zgodovinskega konteksta družbenih odnosov, moralnih vrednot in pravnih predpisov.

Pri vseh kazenskih postopkih je bila prva postaja ječa, ki je bila prav tako prostor telesnega kaznovanja. Kaznjenci so bili vklenjeni ali privezani k tlom in stenam, ječe so bile umazane, smrdljive in neogrevane, mnogi ujetniki pa so umirali od lakote.

Novoveške mučilne naprave, orodja in pripomočki, ki so jih od 16. do 18. stoletja uporabljali za doseganje priznanja krivde, pa tudi pri kaznovanju ob ugotovljenih kaznivih dejanjih, razkrivajo čas krutih kazni v evropskih mestih.

Številni obtoženci so umrli od strašnih muk, obstajajo pa tudi primeri ljudi, ki so preživeli vse mučilne naprave in niso priznali zločina, zaradi česar jih niso mogli obsoditi.

mučilne naprave

Manjše prekrške, kot so bile zunajzakonske spolne prakse, goljufije obrtnikov ali drobne tatvine, so običajno kaznovali s sramotilnimi kaznimi, katerih glavni namen je bilo onečaščenje, zato so potekale javno.

Vodeni ogledi po razstavi Barbarstvo muk potekajo vsak petek, soboto in nedeljo ob 18.30.

Vse do 27. septembra je natezalnico, nürnberško devico ali sramotilne stebre mogoče videti od blizu na ljubljanskem gradu, kjer so pripravili tudi doživljajske oglede s kostumiranima igralcema, ki uprizarjata nekdaj resnično obstoječa lika, čarovništva obtoženo Anico in rablja Hansa. Njuno zgodbo s številnimi brutalnimi podrobnostmi uokvirjajo grajski vodniki. Igro si lahko ogledate le ob petkih.

Lisa - 21/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 21/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.