Kateri del garderobe bi najlaže pogrešale? Najbrž bi se v hipu odločile, da je to krilo, kajne? Prav gotovo pa ne čevlji! Kako le, ko pa so tako nepogrešljivi. Ne samo zato, ker noge varujejo pred površino, po kateri hodimo, in različnimi vremenskimi situacijami, ampak ker nas delajo tako zelo ženstvene. Sploh tisti z visokimi petami. Čevlji so modni dodatek – ah, ne – 'nakit' za noge!

Pravzaprav bosi sploh ne znamo več hoditi, še na počitnicah ob morju ne. Se počutimo ranljive in razgaljene, mogoče celo preveč zapeljive ali pa tanke trakce s čipkastimi detajli ovijemo okoli gležnjev le zato, ker so modna muha?

Ko listamo malo starejše revije z modnimi stranmi, smo že navajene, da se stili oblačil ponavljajo vsakih nekaj let, za čevlje pa tega kar ne moremo reči. Razen za špico, ki 'mora' biti enkrat bolj koničasta in drugič manj. Zapovedi so bile natančne tudi za debelino in obliko pete. Ja, so bile ... Ker danes ... Danes je pomembno le, da čevlji dobro dopolnjujejo stajling, noge pa 'naredijo' vitke in čim daljše.

Če je bilo še pred nekaj leti med čevlji težko najti kakšno drugo barvo kot črno, je zdaj čisto drugače, saj so čedalje zanimivejši. Tudi trgovine si upajo več. Ne dolgo tega sem v Ljubljani opazila prav poseben model, salonarje, ki jih je mogoče nositi z visoko peto ali brez nje! Si sploh nisem znala razložiti, kako je to možno ... še vedno so mi uganka.

Pa vendar, dobrih čevljev je še vedno premalo. Sploh takih, ki imajo peto visoko od tri do največ pet centimetrov. Ampak lahko se znajdemo! Če imate vsaj malo ustvarjalne žilice in veliko domišljije, čevljem s posebno barvo vdahnite nov sijaj, nalepite različne kamenčke in bleščice ter prišijte čipke in pentlje. Lahko pa prosite svojega čevljarja, da po vaši zamisli čevlju vdahne novo podobo. Verjemite, da se boste v svojem unikatu počutile zelo posebno!

Tako kot so se najbrž tudi ženske okoli 3.500 let pr. n. št., ko so nosile čevlje iz živalskih kož, drevesne skorje, listov, nanizanih v trakove, in s petko. Ste to vedele?

Več o zgodovini čevljev pa prihodnjič!

Lisa - 6/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 6/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.