Če se vam zdi, da morate tudi vi spraviti v red vsaj eno stvar, lahko za začetek pospravite omaro z oblačili.

Znebite se vseh stvari, ki jih že dolgo ne nosite več, in dokupite kose, ki vam bodo služili večno! 

Preden se lotite čiščenja, se oborožite z veliko mero potrpežljivosti in poštenim pristopom, obvezno pa preberite tudi naslednje nasvete!

1. Ne hitite! Izberite dan, najbolje konec tedna, ko nimate nobenih drugih obveznosti. Obleke so se kopičile v omari nekaj let, zagotovo jih bo težko in predvsem stresno pospraviti v pol ure! Naj to ne bo impulzivno dejanje, ki ga opravite v naglici, razmišljajte o tem bolj kot o umirjenem, premišljenem in metodičnem procesu.

2. Pripravite se! Razmislite o vseh rečeh, ki jih boste potrebovale. Od velikih plastičnih vreč, v katere boste pospravile oblačila, ki se jih želite znebiti, do kave in piškotov, ki jih boste potrebovale nekje vmes. Ne želite se ustaviti, oditi v trgovino, srečati sosede, se zaklepetati in posledično vse skupaj opustiti ali opraviti le polovično delo!

3. Čiščenja se lotite sami! Ne vpletajte moža, če si ne želite nepotrebnih težav. Če se vam zdi, da vsekakor potrebujete nekoga, poprosite prijateljico, ki vas dobro pozna in ima isti okus za modo kot vi!

4. Uporabite pravilo šestih mesecev! Če določenega kosa niste oblekli v zadnjih šestih mesecih, ali še slabše, če ima na ovratniku še vedno etiketo s ceno in ste nanj popolnoma pozabili, potem je čas, da se od njega ločite. Oblačila, ki imajo sentimentalno vrednost, pa jih ne nosite več, seveda spravite! A jih pospravite na varno mesto, da se ne bodo gnetla med vsemi aktualnimi modnimi kosi!

5. Ne upirajte se pomerjanju starih oblačil! Včasih je oblačilo treba pomeriti, da ponovno vidimo, kako nam pristaja. Lahko se spremeni naše telo ali okus za modo in pomerjanje je lahko točno tisto, kar nas bo rešilo omahovanja! Bodite pozorni, da imate oblečeno primerno spodnje perilo in pazite, da se pomerjanje ne sprevrže v domačo modno revijo!

6. Sprijaznite se z dejstvom, da vam nekateri modni trendi pač ne pristajajo! Če ste v upanju, da boste v minikrilu nekoč videti drugače, nakupili preveč kratkih kril, ki še vedno čakajo na boljše čase, potem je zdaj pravi čas za pošteno odločitev. Če se v določenih kosih pač ne počutite dobro, je bolje, da se ne mučite in jih podarite prijateljici, ki bi jih morda dejansko nosila!

7. Popravite ponošene kose! Če je neko oblačilo močno ponošeno, to vsekakor kaže na dejstvo, da je bil to pravi nakup! Namesto da hitite v trgovino po nove kose, premislite, ali morda lahko popravite stare. Nova zadrga ali obroba, temeljito čiščenje v čistilnici ali obisk pri dobrem čevljarju vam lahko prihranijo kar nekaj proračuna, predvsem pa vas rešijo novih nakupovalnih zagat.8. Ločite zimske in poletne kose! Jutranje prebijanje čez domačo omaro bo kar naenkrat postalo lahkotnejše in hitrejše, omara pa seveda bolj pregledna in urejena.

9. Kar obdržite, skrbno obesite in zložite! Nič ni hujšega kot nakopičene obleke! Bolj boste skrbele za dragocena oblačila, dalj časa vam bodo služila. Obesite obleke, ločite jih od srajc, zložite puloverje na en kup in majice na drugega. Nogavice v en predal, nedrčke v drugega! Klasično ločevanje, saj to že znamo, kajne?

10. Ne pozabite na lekcijo! Vsako čiščenje vam razkrije skrivnost o nakupovalnih navadah. Dobrih in slabih! Imejte jih v mislih naslednjič, ko se odpravite v trgovino!

Fotografije: Shutterstock

Liza - 05/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 05/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.