Dvajset različnih dogodkov, primernih za vso družino, je vsebina letošnjih 5. grajskih dni, ko se spominjamo prelomnega trenutka v zgodovini Ljubljanskega gradu: 16. maja 1905 ga je takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem trdnjavo, ki jo je hudo poškodoval velikonočni potres, rešil pred nadaljnjim propadanjem.

Letošnje pestro dogajanje v okviru 5. grajskih dni bo v znamenju dneva odprtih vrat, vodenih ogledov za otroke in odrasle, ustvarjalne delavnice, razstave, predavanja, pripovedovalsko-glasbene predstave, srednjeveškega tabora, lutko-vnih predstav, predstavitve družinskega vodnika ter čisto posebnega dopoldneva, ko bomo čas na našem dvorišču zavrteli 110 let nazaj.

Začenja se v petek, 15. maja 2015, ko bo ogled lutkovne predstave Mini teatra Jurček in trije razbojniki omogočen 500 otrokom iz ljubljanskih vrtcev. Popoldansko dogajanje se bo nadaljevalo ob 17. uri z raziskovalnim vodenim ogledom Grajski potep z e-zmajčkom. Ob 18. uri bomo na stopnišču Razglednega stolpa odprli likovno razstavo Magični srednji vek, ki jo pripravljajo mladi likovniki OŠ Škofljica, ob 19. uri pa prvi dan Grajskih dni sklenili z zanimivim predavanjem o Ivanu Hribarju, katerega predavatelj bo ddr. Igor Grdina.

V soboto dopoldne, 16. maja, bomo čas na Grajskem dvorišču zavrteli za 110 let nazaj in se spomnili dneva, ko je Ljubljanski grad postal mestna last. Z Gledališčem Ane Monro bomo v družbi nekaterih likov iz tistega obdobja, živahne Brencl Bande, mestnih gospodičen ... in samega župana Ivana Hribarja odpotovali v čas najboljših mestnih kavarn. Točno opoldne bomo zarezali in okušali čisto novo torto Ljubljanski grad, ki jo pripravljajo slaščičarski mojstri iz Lolite Kaval Group.

Zadnji dan Grajskih dni, v nedeljo, 17. maja, bomo z dnevom odprtih vrat vsem obiskovalcem ponudili brezplačen ogled stalne razstave Slovenska zgodovina, Virtualnega gradu in Razglednega stolpa ter priložnostne razstave Barbarstvo muk.

V grajskem parku boste lahko skočili nekaj stoletij v preteklost in pobliže spoznali življenje srednjeveških vitezov. Obiskovalci se boste lahko preizkusili v lokostrelstvu, mečevanju in kovanju denarja, spoznavali viteško opremo, se fotografirali na vladarskem prestolu ... Manjkala ne bosta niti grajski tiskar niti glasbena spremljava s slovensko in evropsko srednjeveško in ljudsko glasbo. Dopoldansko dogajanje bo ob 11. uri popestrila še pripovedovalsko-glasbena predstava Anje Štefan, Boštjana Gombača in Janeza Dovča z naslovom Za devetimi gorami, popoldansko pa lutkovna predstava Jurček in trije razbojniki ob 17. uri v dvorani Mini teatra na Ljubljanskem gradu.

In še veliko več...

Vse prireditve v okviru 5. grajskih dni so brezplačne. Za dogodke, pri katerih je število mest omejeno (kar velja za vse vodene oglede, delavnico, predavanje, koncert in lutkovno predstavo), bodo brezplačne vstopnice na voljo od 11. maja 2015 do zasedbe prostih mest v Info centru na Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače. Razdelili bomo več kot tisoč dvesto brezplačnih vstopnic, vsak posameznik lahko dobi do štiri brezplačne vstopnice. V tem času bo veljala tudi znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo. Celoten spored dogodkov je objavljen na spletni strani www.ljubljanskigrad.si