27. februar 1910–7. december 1990

Joan se je rodila v New Jerseyju kot najmlajša od treh sester. Tako mama kot oče sta bila gledališka igralca, pravzaprav so bili Bennetovi že več generacij znani igralci.

Prvič je z vso družino nastopila v nemem filmu pri 6 letih. S sestrama je obiskovala elitne šole, srednjo šolo je končala v Versaillesu pri Parizu. Poročila se je, stara komaj 16 let, in to v Londonu. Ločila se je dve leti pozneje zaradi moževega alkoholizma. Odrski debi na Broadwayu je imela pri 18 letih, leto dni pozneje pa se je že redno pojavljala v filmih in postala prava zvezda. Najprej je igrala vloge nedolžnih in naivnih svetlolask, ob koncu dvajsetih let pa se je pobarvala na temno ter začela igrati lahkožive zapeljivke, ki se jim moški ne morejo upreti.

Najbolj je znana po vlogah fatalnih žensk v noir filmih režiserja Fritza Langa: Man Hunt (1941),  The Woman in the Window (1944) in Scarlet Street (1945). Ko se je bližala 50. letu, je ponovno naredila spremembo in začela igrati materinske like. Leta 1951 je njen tretji mož, ki je bil filmski producent, naredil škandal ter streljal na filmskega agenta, s katerim naj bi Joan imela afero. Joan je precej nerazumljivo zaradi tega prišla na hollywoodsko črno listo ter ni dobila dela. Poleg odra se je posvetila televiziji. V šestdesetih je igrala v zelo popularni TV-limonadi Dark Shadows. Poročila se je štirikrat in imela štiri otroke. Umrla je, stara 80 let, na svojem domu v mestu Scarsdale v bližini New Yorka.

Zanimivosti

  •  Z igralstvom sta se ukvarjali tudi njeni sestri Constance in Barbara.
  • Zadnjo filmsko vlogo je odigrala v kultni grozljivki Suspiria (1977) italijanskega režiserja Daria Argenta. 
  • Joan ima svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih.
Liza - 9/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 9/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.