Se spomnite, ko je bilo poletje še zabavno in je bil vsak dan nova dogodivščina.

Naj vam pomagamo odkriti radosti poletja, da se ne boste septembra tolkli po glavi, da ponovno niste imeli nič od najbolj počitniškega in vročega letnega časa v letu.

Kdaj je bilo zadnjič, da ste celo popoldne preživeli na vodnih toboganih ali na napihljivem raftu, supu, ste morda le mirno srkali čaj in zrli v prazno ali se popolnoma potopili v dober roman? No, če ste zdaj le zavzdihnili ali zavili z očmi, potem naj vam povemo – poletje je za zabavo in uživanje, tudi če hodite v službo in ste zelo resen predstavnik odraslih ljudi.

Poletje 2018 se ne bo nikoli več ponovilo, zato si dajte duška!

Bodite turist v svojem domačem mestu

Včasih prav vsi skupaj pozabimo, da živimo v zanimivem mestu, kraju, ali da imamo v bližini kup znamenitosti, ki pritegnejo ljudi z vseh koncev sveta, mi pa kar pozabimo nanje. To poletje, če ne boste odpotovali nekam daleč in za zelo dolgo, si vzemite čas in ponovno odkrijte svojo okolico.

1 Pojdite na vodeno turo po Ljubljani, Mariboru, Celju ... Morda s kolesom ali peš. Odkrijte ponovno zanimivo arhitekturo, pojdite po stopinjah Plečnika, Vurnika, zakaj ne Cankarja ali Kosovela. Vzemite si le popoldne za vandranje po mestu, morda podaljšan konec tedna.

2 Ljubljančani ali okoliški prebivalci, pojdite na tržnico, uživajte v domači hrani, glasbi, pomahajte s celjskega ali ptujskega gradu, osvojite Piran …

3 Nikar ne pozabite na muzeje in galerije. V Narodni galeriji v Ljubljani se je ravno pred dnevi odprla razstava slik Ivane Kobilice (več o veliki umetni v velikem intervjuju v naslednji Lizi), galerij skriva tudi odlično stalno zbirko, brezplačno pa si jo lahko ogledate vsako prvo nedeljo v mesecu. V Ljubljani je odličen tudi Etnografski muzej pa Mestni muzej, a ne pozabite na odličen Kobariški muzej pa Mestni muzej Idrija, odlično delajo v Tržiškem muzeju ...

4 In seveda muzeji na prostem, na katere kar radi pozabimo. Na primer Muzej solinarstva, ki je del krajinskega parka Sečoveljske solin, pa muzej na prostem Rogatec, ki ga sestavljajo izvirni objekti in rekonstrukcije: stanovanjske hiše, kovačija, kozolec, vodnjak …

5 Poglejte, kaj vse se dogaja v mestu in okolici. Kateri koncerti so hit poletja, kateri umetniki se bodo ustavili v vašem kraju. Ne pozabite na Odprto kuhno, ki poteka vsak petek v Ljubljani ali pa na festival na Ptuju. In zakaj ne bi spontano zavili v kino ali v poletno gledališče?

Pozabite, da ste odrasli

Poletje je popoln čas, da pozabite, da ste odrasli, zbudite otroka v sebi.

6 Pojdite metat na koš ali pa igrat tenis na steno. Zabavajte se, norite, kričite in sprostite vse napetosti, ki so vas dušile pozimi.

7 Pojdite v bližnji park in se spustite po največjem toboganu ali se zagugajte na sosedovi gugalnici. Vriskajte in uživajte! Lovite se z otroki in nagajajte možu.

8 Organizirajte tekmo, napovejte nogometno tekmo sosedom ali prijateljicam. Tudi teniški ali badminton turnir znata biti zelo zabavno poletno razvedrilo.

9 In če nimate družbe, ker so že vsi ušli na morje, igrajte nogomet s psom, oba bosta uživala. Ali pa psu mečite frizbi – to je popolna protistresna terapija.

10 Poletni večeri so popolni za druženje – pripravite prigrizke in pripravite družabne igre – na primr monopoli in, ja, šahovski turnir bi bil popoln za spočite poletne možgane.

11 Pojdite na jutranji tek in bogat zajtrk, nato pa berite stripe in govorite neumnosti – počnite pač to, kar trenutno počne večina najstniških Evropejcev.

Odkrijte dvorišče

12 Po delu organizirajte družinski piknik, in to kar na domačem dvorišču, nato pa igrajte badminton ali si podajajte frizbi. Zjutraj boste šli z večjim veseljem v službo.

13 Če imate hišo, za vikend postavite šotor in z otroki (ali pa brez njih) prespite na dvorišču.

14 Kaj pa poletni disko na dvorišču? Vsi bodo navdušeni – mali in veliki otroci.

15 Začnite vrtnariti, ni ga čez domačo solato in paradižnike. Morda poskusite s kakšno novo zelenjavo in ne pozabite na radič, ki ga boste lahko z vrta jedli vse tja do novembra.

16 Imejte sadni dan in se do sitega najejte lubenic in melon.

17 Zakaj ne bi poletnega dneva začeli na domačem dvorišču z nekaj vajami joge ali pilatesa.

18 Dvorišče je tudi popoln kraj za uživanje v sončnem zahodu.

Ne pozabite na špricanje

Voda in poletje sta popoln par kot vaniljev sladoled s čokoladnim prelivom – že ločena sta odlična, a skupaj sta še boljša.

19 Plavajte, skačite in se potapljajte.

20 Pojdite v vodni park in preizkusite vse vodne tobogane in druge neumnosti.

21 Pojdite na plavalni tečaj, zakaj bi plavali le prsno, če je hitrejši in udobnejši prosti slog.

22 Plavajte mrtvaka in uživajte v lebdenju ter zraven meditirajte. Telo in duša vam bosta hvaležna.

Naučite se nekaj novega

Vzemite poletje kot podarjen semester v življenju. Končno si vzemite čas in se naučite nekaj novega, nekaj, kar si že dolgo želite, a niste imeli časa in volje.

23 Vedno se lahko naučite novega tujega jezika. Ste morda pomislili na jezikovne počitnice v Angliji, Italiji ali na Portugalskem? Zakaj ne, biti študent je vendar nekaj najboljšega.

24 Kupite si knjigo, ki si jo najbolj želite, nato pa se vpišite v knjižnico in preberite vse, kar ste že pozabili, in vse, kar še mislite prebrati. No, vsaj knjigo ali dve, nekaj si jih prihranite še za prihodnje poletje.

25 Vpišite se na veslanje ali tenis.

26 Začnite pisati poletni dnevnik – zgodbe žensk v srednjih letih, posebno tiste malce začinjene, lahko hitro postanejo svetovne uspešnice.

27 Vpišite se na tečaj salse ali na jogo – morda resno razmislite, da bi se priključili tekaški skupini, ki bo skupaj trenirala za Ljubljanski maraton.

Posvetite se lenarjenju

28 Na koncu, a zagotovo med bolj pomembnimi nasveti – ne delajte nič in uživajte v lenarjenju in dnevnem sanjarjenju.

29 Še bolje – nič ne delajte v viseči mreži med dvema borovcema.

Foto: Shutterstock