Saj veste, so malenkosti, ki nam lajšajo to življenje, in so stvari, brez katerih si sploh težko predstavljamo naše dni. Kateri izumi so nam ženskam še posebej pri srcu?

Telefon (1876), več izumiteljev

Zasluge za izum električnega telefona so še danes nejasne in se še pojavljajo določeni spori. Več izumiteljev je izdelovalo 'telefon' in izboljševalo ter nadgrajevalo delo drugih: Innocenzo Manzetti Antonio Meucci, Johann Philipp Reis, Elisha Gray, Alexander Graham Bell, Thomas Edison ... Ameriški patentni urad je podelil pravico patenta za električni telefon marca 1876 Alexanderu Grahamamu Bellu in danes za izum telefona štejemo Bellovo izvedbo.

Tabletke

Kontracepcijske tablete so okoli leta 1950 razvili doktorji Gregory Pincus, John Rock in Min Chueh Chang v ZDA.

Aspirin (1897)

Dolga leta je veljal za izumitelja nemški kemik Felix Hoffmann (za podjetje Bayer). Danes so mnenja o pravem izumitelju deljena, saj naj bi bil glavni vodja projekta Žid Arthur Eichengrün, vendar je nacistični režim pozneje odstranil dokaze o tem. Podjetje Bayer iz Leverkusna še danes trdi, da je izumitelj Hoffman.

Kuponi

Kupon s popustom za trgovino si je izmislil Asa Candler leta 1894, človek, ki še danes velja za genija marketinga, saj je kot začetni lastnik podjetja Coca-Cola najbolj zaslužen za njen vzpon.

Pomivalni stroj

Pomivalni stroj je leta 1886 izumila Josephine Cochrane, ki je bila naveličana pomivanja posode. Njen dedek John Fitch je bil prav tako izumitelj, njegovo delo je pa je parnik.

Kataloška prodaja (1872)

Prvi prodajni katalog je leta 1872 naredi Aaron Montgomery Ward v Čikagu, in sicer za prodajo dobrin na dom za svoje podjetje Montgomery Ward. V katalogu, ki je imel eno stran (20 x 30 cm) je ponujal 163 dobrin, katerim so bile pripisane tudi cene in navodila za naročilo.

Ogledalo

Ogledalo, nepogrešljiv ženski pripomoček, so izumili Benečani okoli leta 1200.

Brez sladkorja

Saharin ali umetno sladilo sta odkrila Ira Remsen in Constantin Fahlberg na Johns Hopkins University v ZDA leta 1879.

Pralni stroj

Pralni stroj (mehanski) je leta 1821 v ZDA patentiral Thomas L. Jennings, ki je postal prvi Afroameričan z registriranim patentom. Električni pralni stroj je leta 1907 za podjetje Hurley (ZDA) patentiral Alva J. Fisher.

Krema za sončenje

Sredstvo za zaščito pred soncem je izumil Benjamin Green leta 1944. Green je bil pilot in farmacevt. Za potrebe vojske ZDA med 2. svetovno vojno je razvil kremo, ki je ščitila vojake pred soncem, predvsem v tropih na pacifiškem bojišču. Na začetku petdesetih je kremo populariziralo podjetje Coppertone.

Sušilnik za lase

Prvi sušilnik za lase ali po domače fen je leta 1920 naredil francoski frizer Alexander F. 'Beau' Godefroy za potrebe svojega salona.

Bikini (1946), Louis Réard

Francoski avtomobilski inženir je prevzel mamino podjetje ter postal oblikovalec spodnjega perila. Leta 1946 je predstavil dvodelne kopalke, poimenovane bikini, in za reklamo najel golo plesalko Micheline Bernardini. Čeprav je prvi svetu (istega leta) predstavil dvodelne kopalke Jacques Heim, se je prijelo Reardovo ime, ki je prodajal drznejše, manjše kopalke.

Sprva je bil vsaj del javnosti glede bikink zadržan (v nekaterih državah so bile zaradi pohujšljivosti celo prepovedane). Mit so razbile številne filmske zvezde v šestdesetih: Brigitte Bardot, Raquel Welch, Ursula Andress ... Ime bikini so kopalke dobile po atolu Bikini v Tihem oceanu, kjer so ZDA leta 1946 izvedli uničujoč test z jedrsko bombo.

Kartica

Kreditno kartico sta leta 1950 patentirala Frank McNamara in Ralph Schneider v New Yorku ter ustanovila podjetje Diners' Club.

Sončna očala

Sončna očala oziroma očala z obarvanimi lečami je prvi naredil angleški optik in izdelovalec ter prodajalec znanstvenih inštrumentov James Ayscough leta 1752.

Tampon

Bombažni tampon je izumil ameriški osteopat Earle Cleveland Haas leta 1931. Velika medicinska podjetja niso bila navdušena, tako je patent prodal podjetnici Gertrudi Tendrich, ki je odprla podjetje Tampax in obogatela.

Najlonke

Najlon je leta 1937 izumil kemik Wallace H. Carothers za kemično podjetje Du Pont (ZDA).

 • Milo so odkrili Feničani na področju današnjega Libanona približno 600 let pr. n. št.
 • Papirnate robčke, kot jih poznamo v današnji obliki, je leta 1924 prvo predstavilo ameriško podjetje Kimberly-Clark, danes znano kot Kleenex.
 • Toaletni papir je prvi predstavil Američan Joseph Gayetty leta 1857.
 • Kondom iz lateksa so izumili leta 1920, prvo ga je začelo izdelovati podjetje Youngs Rubber Company iz ZDA.
 • Čips je leta 1853 v ZDA izumil George Crum, ki je bil napol Indijanec in napol Afroameričan.
 • Džins sta leta 1873 v ZDA patentirala krojač Jacob Davis in podjetnik Levi Strauss, ustanovitelj in lastnik slovitega podjetja Levis.
 • Koruzne kosmiče je leta 1894 izumil Američan John Harvey Kellogg, lastnik podjetja Kellogs.
 • Nedrček ali modrček je prva patentirala premožna Američanka Mary Phelps Jacob, pozneje Caresse Crosby, leta 1913, ki je bila znana kot velika podpornica umetnosti.
 • Klimo je leta 1902 izumil Willis Haviland Carrier.
 • Silikon je leta 1904 odkril angleški kemik Frederic Stanley Kipping
 • Prva zobna ščetka je nastala na Kitajskem leta 1498.
 • Kontaktne leče je izumil nemški doktor medicine Adolf Fick leta 1887.
 • Šminko v tubi si je leta 1915 izmislil Američan Maurice Levy.
Lisa - 22/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 22/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.