Čeprav je Janja vedno rada ustvarjala, je šele po rojstvu prvega vnuka po veliko letih ponovno vzela v roke pletilke.

"Zanj sem – kot vse babice – želela nekaj posebnega. Hoja po trgovinah ni zadostila mojim željam," je povedala ustvarjalka, ki je na križišču življenjske poti sprejela odločitev: "Pletla bom za malčke in otroke. Prvič sem sedla pred pletilni stroj. Če se samo spomnim, da sem porabila nekaj ur, ko sem gledala v navodila, kako naj pravilno napeljem nit in zastavim nasnutek za pletenje, ker nisem našla nikogar, ki bi me učil, se smejim sama sebi. To je bilo pred slabima dvema letoma. Na srečo sem na spletu našla ameriško spletno stran in se iz videoposnetkov učila osnov strojnega pletenja," se spominja svojih začetkov.

"Vnučku sem naredila prve brezrokavnike, za Božička kapico in šal. In tako se je nadaljevalo učenje, pletenje. Nastal je Cofek," je povedala Janja, ki ima zdaj že dva vnučka, v svojo ponudbo pa je vključila odejice za vozičke, copatke, kapice, brezrokavnike, jopice, oblekice, šale, torbice, komplete za Božička, krstne oblekice, trakove ...

Janja Novak, Cofek pletenine"Pletem iz mešanice 50 % merino volne in 50 % akrila ali pa iz merceriziranega bombaža. Če bi me vprašali, kaj pletem najraje, vam ne bi znala dati odgovora. V vsak izdelek vložim del sebe in mi je malce hudo, ko ga oddam. Istočasno pa vidim, kako bo videti naslednji takšen izdelek. Morda čisto malo izstopajo izdelki z imeni, saj lahko služijo le tistemu, ki so mu namenjeni. In morda bo, ko bo ta malček odrasel, imel moj izdelek za spomin na svoje najbolj brezskrbne čase."

Kje jo najdete?

Izdelke si lahko ogledate na www.cofek.si ali www.facebook.com/PletenineCofek.