Spet je tukaj ta grozni praznik in za vse tiste, ki še niste izrezali svoje buče, imamo nekaj nasvetov v zadnjem hipu.

Izbira dobre buče

 • Buča mora biti enakomerno obarvana, brez odrgnin ali poškodb, ki bi hitro začele gniti. Izogibajte se tudi bučam, ki imajo mehke dele. Skorja mora biti čvrsta in sveža. Na bučo potrkajte – če lepo doni, potem je najverjetneje tudi v notranjosti zdrava in še ni začela gniti. Preglejte tudi pecelj buče. Ta ne sme biti rjav in suh, ampak zdravega in svežega videza.
 • Najboljše buče za čiščenje in rezljanje so svinjske buče ali 'halloween' buče z belimi peškami. Imajo čvrsto, a mehko meso, ki se lahko lepo oblikuje. Čiščenje take buče ni težavno, kljub temu pa je potrebna potrpežljivost, da očistimo iz nje vse peške in vlakna ter primerno stanjšamo stene.
 • Najbolj trdovratne za čiščenje in rezljanje so buče oljarice s temnozelenimi peškami. Buče za rezljanje naj bodo rumeno oranžne, saj se bo linija vzorca videla veliko lepše. Zelene buče moramo pred rezljanjem posuti z moko ali smukcem, da se vidijo luknjice, po katerih gre vzorec. Izrezujemo čim bolj previdno, ker je bučno meso nekoliko krhko in se lahko pri večjem pritisku zlomi.

Pribor za izrezovanje

noč čarovnic

 • Nožek – uporabimo navaden, manjši nož za rezanje sadja ali zelenjave. Nož mora biti čim tanjši in brez nazobčanega rezila.
 • Žlica ali zajemalka – za čiščenje semen iz buč je najboljša stara jedilna žlica ali manjša zajemalka z močnim vratom, da se ne zlomi ali upogne med delom. Nekatere buče imajo izredno trdo meso, ki se ga čvrsto držijo semena. Uporabite lahko tudi žlico za sladoled.
 • Vzorčna predloga in bucike – kadar se lotevate težjih motivov, boste potrebovali vzorčno predlogo na tankem papirju. Položite jo na bučo ter risbo prenesite tako, da prek črt zapikujete buciko. Da se bodo luknjice od bucike po odstranitvi papirja bolje videle, na izrezljano stran buče stresite malo moke in jo vtrite v luknjice. Druga možnost, da prenesete vzorec na bučo, je uporaba indigo papirja.

Izrezovanje

 • Naprej izrežemo zgornji del buče, torej 'pokrov', in sicer pod nekoliko večjim kotom (ne 90 stopinj), da bo ostal lepo prislonjen na bučo. Pazite, da bo odprtina dovolj velika, da boste bučo brez težav izpraznili. Nato poravnajte spodnji del buče, če je to potrebno.
 • Izdolbite semena in nitasto notranjost in po želji shranite za pripravo prazničnih jedi.
 • Stene buče po potrebi stanjšamo na debelino dva do tri centimetre, da bomo lažje izrezali želeni vzorec. Izrežemo vzorec z majhnim nožkom, s katerim v bučo zarežemo pravokotno. Najprej izrežemo večje dele, nato se lotimo manjših podrobnosti.
 • Ker boste v bučo položili svečo, bo vaša stvaritev potrebovala tudi dimnik. Kje je najprimernejše mesto za luknjo, ugotovite tako, da prižgete svečo, bučo pokrijete s pokrovom in jo pustite nekaj minut. Na mestu, kjer počrni, izdolbite luknjo. Če se bo buča čez nekaj dni zaradi sušenja nagubala, jo lahko za nekaj ur postavite v hladno vodo.
 • Če se rezanja buče lotite že nekaj dni pred nočjo čarovnic, notranjost buče in izrezane dele poškropite z raztopino peroksida in vode – tako bo buča zdržala dlje oziroma ne bo takoj začela gniti. Izrezana buča bo sicer zdržala le štiri dni, preden bo pričela gniti. Pazite torej, da se ustvarjanja ne lotite prezgodaj!

https://www.revija-liza.si/media/cache/upload/Photo/2017/10/23/profimedia-0353604588_bigimage.jpg

Nekaj zanimivosti o noči čarovnic

Noč z 31. oktobra na 1. november se je tudi v Sloveniji v zadnjih letih uveljavila kot noč čarovnic.

A njene korenine sežejo daleč nazaj, v keltske čase, ko so verjeli, da je 1. november začetek novega leta, na predvečer katerega pridejo na zemljo vsi duhovi in mrtvi ter da naokoli letajo čarovnice. 1. november je za Kelte pomenil prihod zime ter tako konec kot nov začetek večnega kroga.

Dan pred tem so praznovali samahin, ki je veljal za eno najbolj duhovnih noči v letu. Takrat naj bi bila tančica med svetovi najtanjša in duhovi naj bi lažje prestopali meje. V tem času naj bi bilo tudi najlažje komunicirati s predniki. Kelti so verjeli, da na ta dan duše tistih, ki so umrli med letom, potujejo v podzemlje.

Tudi izrezovanje buč izvira iz tega časa. Sveče so vanje vstavili, da bi mrtvim osvetljevali pot skozi temo in jim olajšali pot v drugi svet. S sprejetjem krščanstva pa je ta praznik postal All Hallows' Eve ali dan vseh svetih, skrajšano Hallowe'en.

Pripravila: Mateja Čelan

Lisa - 44/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 44/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.