Ena od večjih težav pri vzgoji mladička je navajanje na čistočo. Ko pripeljete psička domov, vam mora vzreditelj pomagati s koristnimi napotki, a žal se prevečkrat zgodi, da ste prepuščeni samemu sebi. In že s prvim dnem se začnejo težave, ko začne psiček opravljati potrebo, kjerkoli se mu zahoče.

Doslednost in vztrajnost

Pri vseh pasjih problemih boste morali najprej imeti dobra navodila vedenjskega strokovnjaka ali kinologa, ki jih boste nato upoštevali dosledno in na končni rezultat vztrajno počakali. Večina težav je rešljiva, vendar se rezultati ne prikažejo kar čez noč. Po navadi je tako, da toliko časa, kot se je neko pasje vedenje utrjevalo, boste približ­no enako časa porabili, da boste problem rešili.

Če bi psa navajali na sobno čistočo (da ne opravi potrebe v stanovanju) že od prvega dne, ko je pomolil tačko v vaše stanovanje, bi se navadil hoditi ven opravljat potrebo že v roku dveh, treh tednov. Tako pa boste zdaj mogoče potrebovali malce več časa.

Kdaj opravi potrebo?

Majhen psiček, mladiček, opravi potrebo kmalu po tem, ko ga nahranite, ko se napije vode, po igri z vami, takoj ko se zbudi. Zato bodite pozorni! Dosledni morate biti ves dan, začne se že z jutranjim bujenjem. Takoj ko vas zbudi hladen smrček, odidita do vrat, mu oblecite ovratnico, vzemite povodec in se odpravite ven.

Če je psiček še zelo majhen, ga lahko tudi takoj vzamete v naročje in ga odnesete na bližnjo trato. Ko se odpravite, mu povejte, da gresta ven 'lulat, kakat', kot radi pravimo. Odpeljite ga na bližnjo trato, kjer počakajte, da opravi potrebo. Nato ga takoj pohvalite z besedico 'priden' in drobnim priboljškom.

Vedno na isto mesto

Da si bo psiček še bolje zapomnil, kaj želite od njega in kaj je pravilno, ga vsak dan odpeljite na isti košček trate. To boste morali storiti gotovo petkrat na dan, če ne celo večkrat, in če boste lepo dosledni, bo psiček kmalu odšel sam do vrat, da nakaže, da se odpravita ven.

Včasih so svetovali tudi, da se po stanovanju nastavlja papir, na katerem je bilo dovoljeno, da psiček opravi potrebo. Tega ni treba delati, raje ga že od začetka navadite, da se v stanovanju ne opravlja potrebe, temveč zunaj, na za to določenem mestu.

Ne pozabite pohvale!

Zunaj ga vedno pohvalite! Bodite veseli, da je opravil potrebo zunaj. Če se bo zgodilo, da se boste vrnili iz službe domov in našli lužico, psička nikar ne okregajte, saj nima pomena. Pes tega ni storil tisti trenutek, ko ste stopili skozi vrata, temveč že nekaj časa nazaj, in ne bo vedel, zakaj se jezite nanj, saj bo povezal vašo jezo z vašim prihodom.

Če boste stopili jezni skozi vrata, si bo mislil, da niste veseli, ker vas je prišel pozdravit k vratom, in ne zaradi tega, ker je naredil lužico. Drugič raje poskrbite, da ga peljete na sprehod, preden se odpravite, in da se pravočasno vrnete domov. Pri mladičku boste morali biti na začetku zelo dosledni in ga boste morali večkrat sprehoditi, da vas ne bo čakalo neljubo presenečenje sredi stanovanja.

Lisa - 12/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 12/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.