Kadar naši otroci ližejo čokoladni sladoled, niti za sekundo ne pomislijo na svoje bele majice. In jim tudi ni treba – konec koncev se lahko odstranijo prav vsi madeži. Le vedeti je treba, kako!

Sveže, pa še kar zaudarja?

Pri večjih otrocih so madeži še najmanjša težava. Večkrat se zgodi, da tudi oprana oblačila zaudarjajo po znoju. Ne pomaga pranje pri 30 stopinjah ali s posebnimi pralnimi sredstvi. Poskusite s pršilom za predpranje!

Sadje

Najbolje bo, da tkanino takoj namočite v hladni vodi. Če to ni možno, pozneje pomagata z vodo razredčena citronska kislina ali kis. Tkanino nato vedno operite v pralnem stroju. Bele tkanine enostavno položite na sonce.

Kečap

Ostanke postrgajte z oblačila, ga za 30 minut namočite v hladno vodo in ga nato operite v pralnem stroju. Pri svežih madežih to pogosto zadostuje. Pri zasušenih madežih pred pranjem nanje nanesite milo za odstranjevanje madežev.

Trava

Madež nakapajte z limonovim sokom, ga popivnajte in tkanino operite. Radikalnejša različica (ne za barvite tkanine!): prašku primešajte nekaj kapljic špirita. To pasto nanesite na madež in tkanino operite pod vročo vodo.

Cvetni prah

Nikakor ga ne odstranjujte z vročo vodo! Oblačilo čim bolj otresite in prah odstranite s pomočjo lepilnega traku. Nato madež natrite s špiritom in ga temeljito izperite. Operite kot običajno.

Ostanki maščobe

Vroča maščoba lahko za vedno poškoduje vlakna. Rešitev ni več mogoča. Normalne maščobne madeže pa boste odstranili s posebnim milom za odstranjevanje madežev in pranjem pri 40 stopinjah.

Smola

Oblačilo položite v zamrzovalnik. Trdo smolo nato postrgajte s topo stranjo noža. Ostanke zdrgnite z maslom ali jedilnim oljem, pustite delovati nekaj ur in nato tkanino operite pod vročo vodo. Pri občutljivih oblačilih uporabite pralni bencin.

(Čokoladni) sladoled

Sladoledni madeži so lahko še posebej trdovratni, ker so iz maščobe in beljakovin. Pomaga dvostopenjski postopek: tkanino najprej oplaknite pod hladno vodo, jo potresite s soljo in jo spet operite – tako se odstranijo beljakovine. Nato namažite maščobo s posebnim milom za odstranjevanje madežev in oblačilo operite v pralnem stroju.

Deo in pot

Ko se pot pomeša z ostanki dezodorantov z aluminijem se pojavi rumena zaskorjenost. Normalno pranje je ne odstrani. Zato je treba tkanino najprej namočiti in madež nakapati s citronsko kislino (3-odstotno).

Osnovna pravila

Bodite hitri!

Odstranjevanja madežev se lotite čim hitreje.

Ne drgnite!

Bolje jih je pivnati – in sicer od roba madeža proti sredini. Če je možno, uporabite vpojno krpico.

Prej preizkusite!

Agresivna sredstva (špirit, alkohol ...) preizkusite na manj vidnem mestu.

Vroče pranje!

Tekstil po obdelavi madeža (čim višja temperatura) operite v pralnem stroju. Pozorno preberite etiketo, kjer je zapisano, do katere temperature ga lahko perete.

Vas morda zanima tudi:

Lisa - 31/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 31/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.