Večna tema vseh ljubiteljic visokih petk. Ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov za nakup in nošenje vaših najljubših in najvišjih petk.

V petkah ste preživeli že polovico dneva, pol ga je še pred vami, stopala pa vas bolijo tako, da ne zmorete niti koraka več. Za nekaj časa vas bo ohladil naslednji trik. Noge splahnite pod mrzlo vodo (lahko tudi na službenem stranišču), in ko se nekoliko posušijo, jih še vlažne namažite s kremo za roke. Nato narahlo obrišite in obujte čevlje. Pomembno je, da so stopala še nekoliko vlažna (ne mokra!), ko obujete čevlje.

Pomembna je prava velikost

Prava velikost obutve je zelo pomembna, in to še posebej velja za čevlje s peto. Če so vam preveliki, vam bo noga v čevlju 'plesala', in kot da že sama hoja v petkah ni dovolj velik izziv, se vam bo čevelj še sezuval. Recept za katastrofo. Če so vam čevlji pretesni, se vašemu stopalu ne piše nič bolje. Boleče stopalo, ožuljeni palci in pete, ne, tako si res ne želite preživeti delovnega dne.

Nikoli ne obujte novih čevljev s peto za dlje časa

Za poseben dogodek ste si, kot se spodobi, kupile nove čevlje z visoko peto. Nikar jih ne 'razhodite' na velikem dogodku. Si predstavljate, da se v novih petkah odpravite na poroko najboljše prijateljice in že po eni uri ugotovite, da so strašansko trde, v njih ne znate hoditi, vaše stopalo pa je v krču, še preden se ženin in nevesta dejansko sprehodita do oltarja? Če ne gre drugače, jih nosite doma.

Vzemite si odmor

Kadar se vam ponudi priložnost, se usedite. S tem ni prav nič narobe. In če gre, sezujte čevlje, spočijte in osvežite stopalo. Če visoke pete nameravate nositi ves dan, so občasni počitki obvezni!

Omislite si blazinice

V trgovinah je na voljo kar nekaj pomagal pri nošenju petk, najbolj priljubljene so silikonske blazinice, ki bodo razbremenile predvsem najbolj trpeči, sprednji del stopala in blazinice stopal. Enostavno jih nalepite v najljubše čevlje, obujte in pojdite!

Zalepite prste

Morda se sliši nekoliko čudno, a med tretjim in četrtim prstom na nogi je živec, ki se razdeli. V visokih petah nanj izvajamo pritisk, in to je lahko vzrok neznosne bolečine v sprednjem delu stopala. Z medicinskim lepilnim trakom zato tretji in četrti prst zlepite skupaj, s čimer omenjeni živec nekoliko razbremenite pritiska in s tem zmanjšate bolečine.

Popraskajte podplate čevljev

Kupite nov par visokih petk, ki imajo zelo gladke podplate, in se takoj naslednji dan z njimi odpravite v službo. Že takoj ob vstopu v stavbo ugotovite, da vaši novi čevlji po gladkih tleh drsijo bolj kot drsalke po ledu. Na to se lahko pripravite že doma.

Vzemite smirkov papir in z njim podrgnite gladke podplate. Seveda se vam bo zdelo čudno drgniti popolnoma nove in sijoče čevlje s 'šmir' papirjem, a tako boste nekoliko izboljšale oprijem novih petk in drsenja po gladkih podlagah bo bistveno manj! Če smirkovega papirja nimate, s podplati podrsajte po asfaltu, učinek bo isti.

Vaja dela mojstra

Tudi hoje v petkah se je treba naučiti. Ne mislite, da boste obule 12-centimetrske petke in se v njih elegantno sprehodile po stopnicah. Začetnice, vadite v nižjih petkah. Držite se pravila peta-prsti, držite se vzravnano, delajte male korake in hodite v ravni liniji. In ne hitite! Pozneje boste to počele avtomatsko, na začetku pa le pazite na vse te stvari.

Vas zanima tudi:

Lisa - 32/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 32/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.