Vsi imamo radi poletje, a kaj, ko nam jo pogosto zagodeta nevzdržna vročina in premočno poletno sonce. Takrat pač potrpimo in se hladimo na vse možne načine.

Vročinski val preživimo doma

Ohladimo stanovanje in se med najtoplejšimi urami zadržujmo doma. Potrebujemo hladno pijačo, kakšen ventilator, morda klimo, mehke blazine in pripravljeni smo, da vročinski val preživimo v udobju lastnega doma. Počivajte, uživajte ali zadremajte.

Hlajenje v potoku

Mahnemo jo v bližnji gozdiček in noge namakamo v hladni reki. Ob tekočih rekah in v hladnih soteskah je osvežitev zagotovljena. Z nogami v mrzli reki sploh ne bomo vedeli, o čem ljudje govorijo, ko se pritožujejo nad neznosno vročino. Potrebujemo le kakšno odejo, morda nekaj sadja in osvežilno pijačo.

Preberite še: Pobegnite pred vročino: Super poletna kopališča v Sloveniji in bližini

Piknik v hladu

Če imate srečo in vam pred hišo raste zelenje, ki ponuja prijetno senco, si lahko piknik pripravite kar doma. V nasprotnem primeru pa potrebujete le dovolj veliko odejo in hladilno torbo, v katero boste spravili nekaj osvežilnih napitkov in prigrizkov.

Večer v mestu

Tisti, ki se jim med najhujšo vročino nikakor ne paše sprehajati okoli in iskati senco, si osvežitev lahko privoščijo zvečer. Urbana središča kar vabijo na koncerte in prireditve ali samo na pijačo in sprehod s prijatelji. Posedite pred svojo najljubšo kavarno in dihajte ohlajen poletni zrak. Seveda pozabite na avto. V mesto se odpravite peš ali s kolesom!

Špricanje na vrtu

To je zelo dobra izbira, predvsem za tiste, ki imajo majhne otroke. Bazenček, vrtni tuš, sistem za zalivanje trave in vodne pištole. Zabava in ohladitev za vso družino.

Javni bazen

Ja, bazen je nekako najbližja stvar počitnicam na morju. A tudi na bazenu boste najlepše trenutke ujeli zgodaj zjutraj, ko ni ne vročine ne gneče ali pozno popoldne, ko se nekoliko ohladi. Sicer se tudi na kopališču izogibajte soncu in v bazen skočite le za kratko osvežitev.

Lenarjenje v senci

K neznosni vročini pogosto spada tudi manjša storilnost ali po domače – lenoba. Seveda, le kdo bi se naprezal pri 30 in nekaj stopinjah. Izborite si najudobnejši ležalnik ali visečo mrežo, berite knjige, poslušajte glasbo ali enostavno samo poležavajte, dokler vročina ne mine.

Nakupovanje

Sliši se sicer nenavadno, le kdo bi si želel nakupovati hrano ali vse potrebno za prihajajoči dopust v najhujši vročini. A samo pomislite na ohlajene nakupovalne centre! Res niso najbolj primerni za aktivno preživljaje prostega časa, a ohladili vas bodo vseeno. Prihranite vse potrebne nakupe za najbolj vroči dan v tednu, vzemite si čas in vse stvari v miru nakupite naenkrat, prosti čas pa raje prihranite za jutranje ali pozno popoldanske urice.