Dejstvo je, da smo vsi veseli, ker je konec šole – vsaj za dobra dva meseca. S šolo se konča tudi kup obveznosti, popoldansko prepiranje okoli učenja in obvezno jutranje vstajanje.

A tudi počitnice so krasen čas, da se človek nauči česa novega in predvsem tisto, kar ga zanima. Zakaj bi posedali naokoli in se dolgočasili, če je na svetu toliko zabavnih in zanimivih stvari. Spodbudite otrokovo kreativnost, energijo, polet in znanje. In spodbudite vendar šolarja, da se druži s svojimi prijatelji, naj nikar ne visi ves dan pred računalnikom ali gleda v kakšen drug mali ali veliki zaslon. Za vaše šolarje in dijake smo pripravili kup idej, kaj lahko pametnega počnejo, namesto da bi pasli dolgčas. Torej, dajte jim v roke LISO, da si preberejo tale super članek.

Gremo ven!

1. Pojdite na svež zrak! Preproste stvari, ki jih lahko počnemo zunaj, so povsem podcenjene. Naj vas najprej spomnimo na eno veliko prednost – v parku, na košarkarskem dvorišču, na kotalkališču ... ne, tam ni staršev. Tam je doma svoboda. Z malo gibanja se vam bo izboljšalo tudi razpoloženje in seveda vaša telesna pripravljenost (tudi postava). Pojdite na tek ali pa le sprehod, zakaj se ne bi s prijatelji malo vozili s kolesi. Če je grdo vreme, si poiščite kakšno fino streho ali podhod – vozite se z rolko, mečite balinčke ali pa se enostavno ciljajte z žogo.

Pojdite na svež zrak!

2. Počnite nekaj, česar niste počeli še nikoli prej. Če si nekaj res želite narediti, potem pojdite v akcijo. Za vas imamo nekaj zanimivih idej, ki so brez dvoma bolj razburljive kot buljenje v televizijo:

  • poskusite novo vrsto hrane
  • najdite nov plesni klub ali kakšno fino gledališko predstavo, primerno za vaša leta
  • začnite se učiti nov šport
  • raziščite okolico, mahnite jo na bližnji hrib ali v gozd

3. S prijatelji si omislite avanturo. Če ste dovolj stari, sedite na vlak ali avtobus in jo mahnite v bližnji kraj. Seveda vedno počnite le stvari, ki so varne, in nikar ne pozabite na mobitel, če se slučajno izgubite. Mimogrede – če ste iz večjega mesta, zagotovo obstaja kakšna občina, naselje, ki ga še ne poznate. Spoznajte vse!

4. Ukvarjajte se s športom. Pojdite na kolo, na sprehod, zberite celo ekipo za košarko ali nogomet, zakaj ne bi poskusili bejzbol ... Izberite, kar želite, samo da migate in koristite svojemu zdravju.

Učite se!

1. Poskusite izvedeti več o stvareh, ki vas zanimajo. Razširite svoje znanje, tako da raziskujete stvari, za katere prej niste imeli časa. Zakaj se ne bi lotili astronomije ali zoologije, tudi zgodovina je zanimiva, če vam o njej ne predava zoprna učiteljica. Letos je 100 let od začetka prve svetovne vojne, na voljo je kup informacij, že v tej Lisi imate nekaj zanimivosti na strani 28.

2. Naučite se novih veščin

Počitnice so idealen čas, da se naučite nekaj novih stvari – na primer plesati, igrati na klavir, peči potico (kliknite na potica.si), plavati prosti slog, skakati na glavo ...

Več boste znali, več možnosti se vam bo odprlo v življenju.

3. Učite se tujih jezikov

Če imate težave z materinščino, potem mogoče malo ponovite slovnico. ­

A vseeno vam priporočamo, da se lotite tudi kakšnega novega, tujega jezika. Na internetu je kup programov, ki vam bodo pomagali pri učenju jezikov. Kupite si kakšne lahke knjižice v tujem jeziku in jih počasi berite, ob tem pa si pomagajte s slovarjem. Priporočamo vam obisk centra Oxford na Kopitarjevi 2 pri glavni živilski tržnici v Ljubljani.

Učite se tujih jezikov

4. Berite knjige!

Vsaka knjiga vam bo pomagala razširiti besedni zaklad, tako pri pogovoru kot pri pisanju. A vseeno knjige izbirajte pametno, saj nekatere založbe varčujejo pri prevajalcih in lektorjih. Vzemite v roke dobro, zanimivo knjigo, ki vas bo za nekaj dni ponesla v druge kraje in čase.

Zaslužite!

Mislite na denar

Sicer so krizni čas in dela ne dobijo še odrasli, a vseeno je vredno poskusiti. Zakaj ne bi enostavno pred hišo ali blokom prodajali ledeno mrzle limonade ali pa umetniško poslikanih kamnov? Poskusite kaj privarčevati in jo z najboljšim prijateljem mahnite v kino.

Za kakšen večji denar pa vprašajte sosede z majhnimi otroki, ali potrebujejo varuško, morda starejšemu sosedu uredite vrt ali pa sprehodite psa. Znajdite se!

Mislite na to, kako boste zaslužili denar

Družite se!

1. Preživite več časa s svojimi prijatelji

Če vas bo več na kupu, se bo vsaj eden spomnil kakšne fine ideje – na primer piknika v parku, obiska nakupovalnega središča ali pa zabave v pižamah.

2. Pomagajte si

Vprašajte mamo, očeta, soseda, teto, prijatelja, ali pri kakšnem delu potrebujejo pomoč. Delajte, pomagajte, pojte, samo nikar se ne dolgočasite.

3. Družite se z ljubljenčkom

Če imate psa, potem vam zagotovo ne bo dolgčas. Pojdita skupaj na dolg sprehod po gozdu, da vama ne bo preveč vroče, privoščita si skok v kakšno vodo ali celo mestni vodnjak.

4. Priredite zabavo!

Zabava je seveda vedno dobra ideja. Povabite prijatelje in skupaj pripravite tematsko zabavo. Če je sončno, se nujno zabavajte zunaj, polivajte z vodo in predvsem se veliko smejte. Naredite ledeno čokolado ali kavo ter mini zdrave sendvičke.

Bodite ustvarjalni

Umetnost

Zagotovo je med vami veliko umetniških dušic. Otroci in mladi radi rišejo, ustvarjajo glasbo ali se grejo celo gledališče. Zakaj ne? Če radi pišete, potem si zastavite cilj, da boste vsak dan pisali dnevnik ali pa kaj zabavnega. Zelo zabavno je tudi ustvarjanje z glino ali pa izdelovanje novega nakita. Možnosti je neskončno. Izdelajte svoj časopis ali modno revijo.

Bodite ustvarjalni

Sem in tja tudi lenarite

Če vam danes ne paše prav nobena od zgoraj naštetih idej, potem enostavno počivajte in se sproščajte. Imate prav, počitnice vendar niso vsak dan, sem ter tja je treba tudi pošteno lenariti. Če ste zunaj, lezite na hrbet in opazujte oblake ter začutite vrtenje Zemlje.

Lisa - 27/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 27/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.