V Sloveniji je zelo razširjena vrsta navadnega oz. gozdnega klopa, ki je lahko okužen z bakterijami oz. povzročiteljicami borelioze in anaplazmoze.

Žival lahko zaščitite z uporabo ampul in insekticidnih sprejev, a kljub temu se morate zavedati, da so klopi vsako leto bolj odporni, zato morate pred nakupom izdelkov za preventivno zaščito pred klopi preveriti, kako in koliko časa delujejo. Pomembno je, da sredstvo začne učinkovati takoj, predvsem pa naj opozorimo, da različna sredstva učinkujejo različno časovno obdobje.

Ko žival preventivno zaščitite pred klopi, še naprej redno pregledujte kožuh – predvsem je to pomembno, ko se vrnete s sprehoda v gozdu, če psa spustite v bližino vode ali na travnik z visoko travo, zavedajte pa se tudi, da klopi na gostitelje lahko prežijo ob sprehajalni poti iz grmovja, med vejami katerih se rade smukajo tudi mačke.

Če klopa najdete v kožuščku, ga odstranite s pinceto za odstranjevanje klopov Smartick v nasprotni smeri urnega kazalca in še nekaj dni opazujte vedenje živali ter jo v primeru poslabšanja odpeljite na pregled k veterinarju.

Lisa - 15/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 15/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.