“Nimam časa!” Kolikokrat dnevno slišite ta stavek – bodisi iz vaših ali drugih ust.

Dnevi so polni obveznosti, seznam opravil je vse daljši, kar naprej vas spremlja občutek, da nečesa niste naredili. Čas je, da pospravite po časovnem gospodinjstvu.

1 Živite po načelu: raje ena kot pet

Ne naložite si več, kot lahko nosite. Zveni enostavno. Toda bodimo iskreni: kolikokrat sprejmemo povabilo, čeprav nam časovno sploh ne ustreza, ali pa si naložimo preveč sestankov v prekratkem času. To seveda ne pomeni, da morate v službi odkloniti dodatno delo. Je pa popolnoma v redu, da postavite prioritete za določene obveznosti in jih razdelite – in to tudi povejte šefom in kolegom. Moto: raje naredim eno stvar do konca, kot pa pet na pol.

2 Delegirajte

Le če naredim nekaj sama, bo tudi zares dobro. Kako napačno razmišljanje. Sposobnost delegiranja je namreč pomembna značajska lastnost, ki kaže na zaupanje v drugo osebo. Velja tako poklicno kot zasebno: nekdo drug bo nalogo opravil drugače od vas, toda to še ne pomeni, da rezultat ne bo dober. Zatorej ne poskušajte kar naprej vsega narediti sami, temveč naloge porazdelite in videli boste, da boste kar naenkrat imeli več časa zase in za druge.

3 Trideset minut odmora

Telefon zapiska, zavibrira – in takoj imamo občutek, da moramo odgovoriti. Vendar pa ne pozabite, da tisti, ki vam je poslal sporočilo, ne ve, kaj v tistem trenutku počnete. Zato ni nobene potrebe, da odgovorite takoj.

Naj vam postane rutina, da ste 30 minut “offline”, na primer zgodaj zjutraj ali pa zvečer – brez brskanja po Facebooku, Instagramu ali pa po spletnih mestih medijev.

Kajti, kaj je lahko tako nujno, da ne more počakati 30 minut? Če vas partner ne dobi na telefon, ker vas želi vprašati, ali potrebujete mleko, sicer lahko povzroči nekaj slabe volje, vendar pa to še zdaleč ni tako tragično.

Zavestno določen čas za premor od mobilnih telefonov vam bo predvsem
dal občutek, da vam ni treba vedno nekaj hiteti. In tisto pozabljeno mleko je tega vredno.

Foto: Shutterstock

Liza - 25/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 25/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.