Skozi šolsko leto se naši otroci prek ustvarjalnih igric, delavnic ali aktivnosti naučijo novih znanj ali veščin. Tudi poleti jih lahko spodbudimo, da preizkusijo nekaj novega, se preizkusijo v novem športu, si izberejo nekaj poletnega čtiva in nam povedo obnovo, se z njimi igramo pantomimo, plešemo ... Marsikaj lahko storimo, da naši majhni in veliki korenjaki poletje preživijo sproščeno in ustvarjalno.

Že Picasso je dejal, da se vsi otroci rodijo kot umetniki. Predšolski otroci največ časa preživijo v igranju domišljijskih iger ali ob igri pretvarjanja, zato najbolj uživajo ob igrah, kot so igra vlog, pantomima in telefoni.

Mnogo strokovnjakov poudarja, da je otrokom pri ustvarjanju pomembo pustiti prosto pot in jim ne ponujati že na pol narejenih izdelkov, ki naj bi jih oni dokončali, okrasili ali pobarvali. Ena od idej za neskončno možnost ustvarjanja je, da otrokom ponudite prazen list papirja ali večji karton ter nalepke ali stare časopise in revije, s katerimi lahko ustvarijo lastne zgodbe in prigode. Tako se bodo zagotovo zabavali. Izdelek vam lahko na koncu predstavijo.

Pravljice, glasbila, lutke in voščenke

Otroške knjige so zagotovo odlična ideja za razvijanje besednega zaklada, spodbujanje razmišljanja in empatije ter krepitev spomina. Če se vaš otrok pri že poznanih zgodbah prične dolgočasiti, ga lahko vi spodbudite, da vam pove svojo domišljijsko zgodbico ali pa jo sestavita skupaj.

Ne glede na letni čas pa ne pozabimo tudi na poslušanje pravljic, igre z lutkami, ki jih lahko oblikujemo in sešijemo skupaj z otrokom, igranje na tolkala (trikotnik, bobenčki, piščalka), sestavljanje mozaikov, poleti jih lahko naredite iz školjkic ali majhnih kamenčkov ipd.

Branje knjig je odlična zabava tudi za starejše otroke. Reševanje otroških križank in ugank jih bo spodbudilo k razmišljanju in urilo spomin. Sestavljanje puzzlov s prijatelji, igranje šaha ali sestavljanje lesenih miselnih iger je lahko zabavno, ob tem pa se bodo naučili razvijati tudi socialne spretnosti.

Gibanje v vsakem razvojnem obdobju

V vsakem življenjskem obdobju pa je za razvoj ali sprostitev pomembno tudi gibanje. Izražanje in ustvarjanje z gibanjem je ena od metod, s katero dvigujemo motivacijo, krepimo razumevanje in izboljšujemo spomin. Ustvarjalni gib je tudi metoda, ki pozitivno vpliva na zmanjševanje nasilnosti ter hkrati povečuje strpnost in umirjenost.

Pripravila: Špela Bric

Lisa - 27/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 27/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.