Nosite hlače ali krila? Dolgo ali kratko?

Odgovor na vsako vprašanje, ki se nanaša na kombiniranje spodnjih delov, narekujejo noge – koliko so dolge, proporcionalne glede na zgornji del telesa, z močnejšimi stegni, zelo tanke ... Danes vam Alma svetuje, kakšna krila in hlače nositi glede na obliko in debelost nog.Prvo pravilo je, da se dolžina krila ne sme dotikati najmočnejšega dela nog. Če imate močnejše boke in spodnji del nog, naj se krila ne bi končala pod koleni.

Začnimo od začetka! Kakšne spodnje dele obleči oziroma nositi, če imate ...

... kratke in močnejše noge? Kratke noge je treba optično podaljšati, in to s prvim trikom – dvigovanjem linije bokov. Ali drugače pristajala vam bosta povišan pas in zgornji deli, ki niso daljši od linije bokov. V vašem primeru bi hlače morale biti ozke, dolžine 7/8, da bi tako optično podaljšali noge. Če nosite trapezaste hlače, naj bodo te daljše, vedno v kombinaciji s čevlji z visokimi petami. Kakšna krila izbrati? Taka s povišanim pasom in dolžine do sredine kolen. Pazite na vzorce! Izogibajte se vodoravnih črt in velikih konkretnih vzorcev.

... kratke, vendar vitke noge? Kratke noge optično podaljšajte vedno na isti princip – s povišanim pasom (bolj globok model), dolžino 7/8 ... Kako pa nogam dodati potreben volumen? Drobni, nedefinirani vzorci so vedno dobra rešitev, pa tudi klasični modeli temnih džins hlač, ki so lahko trapezastega kroja. Krila? Idealen model so balonasta krila!

... dolge, vendar močne noge! Dolge noge je treba izenačiti z zgodnjim delom telesa, zato pazite na razmerje. Kaj to pomeni? Če imate kratek trup in dolge noge, podaljšajte zgornji del telesa s suknjiči, ki prehajajo čez zadnjico. Prav vam bodo prišli kardigani. Če je vaše telo dovolj proporcionalno, izberite model hlač, ki ima široke hlačnice ali so blago trapezastega kroja. Prav tako vam pristajajo klasične ravne hlače, ki naj bodo dolge toliko, da prekrivajo peto na balerinkah. Kakšna krila izbrati? Najbolje vam bodo pristajala krila v A-kroju, ki so lahko do kolen ali pa zelo dolga!

Triki za prekrivanje stegen!

Kakšne oblike je vaše telo? Imate morda poudarjene boke, ki so v razmerju s pasom tudi do 10 cm širši? Vaša oblika telesa je hruška z večno težavo oženja bokov. Danes vam priljubljena stilistka Alma razkriva trike, kako optično pobožati boke in delovati vitkejše.

Kakšna oblačila izbrati?

Vse se začne z dobrimi hlačami! Dobre hlače so polovico dobro opravljenega dela pri optičnem oženju bokov. Kateri model torej izbrati? Pristajajo vam 7/8 hlače (nekoliko krajše), bolj 'globoke' in z ozkimi hlačnicami. Prav tako vam pristajajo dovolj visoke hlače z ravnimi dolgimi hlačnicami, ki idealno pristajajo visokim petam. Tisto, česar se morate izogibati pri izbiri idealnih hlač, so modeli z bočnimi žepi in dodatnim okraskom na zadnjici. Poleg tega pazite na barvo! Naj bodo vaše hlače enobarvne in temnejše!

Kakšen kroj krila nosite? Široke, da bi tako prekrile obline? To je prva napaka. Močne boke bo najboljše ublažilo ozko krilo do kolen s povišanim pasom. Ker se ozki boki običajno vežejo na ozki pas, si ta del telesa dodatno poudarite s širokim pasom ali okrasom.

Od male črne oblekice do praktične obleke na preklop! Ta dva kroja obleke idealno pristajajo vaši obliki telesa. Če izbirate obleke z rokavi, naj ti spremljajo linijo telesa (model male črne oblekice). Poletne obleke, ki so najpogosteje na naramnice, morajo biti narejene v kombinaciji tkanina-potisk, kar nosite v zgornjem delu, in čiste materiale v spodnjem delu. Enako kot pri krilu se izogibajte oblekam z naborki.

Balonarji, kratke jakne, suknjiči. Vedno morajo imeti pas, ki ga zavezujte v pasu, da bi tako ustvarili privid 'peščene' ure. Pazite na dolžino jakne – ta nikoli ne sme prehajati prek linije malih bokov.

Alma Premerl // Foto: Nikola Zoko, Shutterstock