"Vse se je začelo v drugi polovici osnovne šole, ko sem si sam kupil prvi nož, 'švicarja'."

"Potreboval sem usnjeni 'žok' za pas, da bi imel svoj novi nož na pohodih v naravi vedno pri roki. In sem se lotil izdelave prvega usnjenega izdelka – iz ostankov usnja, seveda. Prvi žok se je izkazal za preozkega, zato mu je sledil drugi, boljši. Potem torbica za kompas, zapestnica, pas, usnjeni dnevnik, denarnica in tako naprej," je začel pripoved ustvarjalni Klemen, ki je vedno potreboval kakšen nov izdelek, zato se je vedno pogumno lotil izdelave.

"Občasno sem naredil kakšno napako, ki mi je vedno koristila pri izpopolnjevanju znanja – ne samo pri izdelavi iz usnja, ampak tudi iz lesa, surove kože in drugih predvsem naravnih materialov. Znanje usnjarstva sem si pridobil zaradi želje po izdelkih, ki sem jih potreboval. Izdelava iz masivnega lesa je sledila želji, da ne bi imeli več pohištva iz 'iverala', tako so nastali regali, mize, klopi, pručke, skrinje ... Prva jurta je nastala v želji, da bi v njej na vseslovenskem skavtskem jamboreeju predstavili svoje društvo, v katerem sem tudi učil veščine življenja v naravi. Prvi šamanski boben pa sem izdelal za življenjsko sopotnico Janjo, s katero zdaj pridno soustvarjava z usnjem," je še povedal ustvarjalec iz Radomelj in dodal, da je na vseh omenjenih ustvarjalnih področjih samouk, najraje pa ima pestrost, zato dela različne izdelke iz različnih materialov.

Klemen in Janja Urbanija - Jaya"Uživam tudi v predajanju znanja naprej, zagotovo bi pogrešal vodenje delavnic in srečanj, kjer udeleženci sami izdelajo svoje umetnine – tako kot sem prve izdelke naredil jaz, nekje v osnovni šoli."

Kje ju najdete?

Pravo lepoto izdelki pokažejo šele v živo, kljub temu pa se splača pobrskati po spletni strani www.jaya.si.

Ureja: Metka Pravst – MetiBeti. Foto: osebni arhiv