Urška Smole je po poklicu profesorica zgodovine in sociologije, že od nekdaj pa ima veselje do ustvarjanja.

"Ukvarjala sem se že z različnimi tehnikami, vendar sem kot predmet izražanja svoje domišljije, kreativnosti in ustvarjalnega navdiha izbrala kvačko," nam je zaupala ustvarjalka, ki se je osredotočila na izdelovanje unikatnih kvačkanih ženskih oblačil in dodatkov.

Kapa Urške Smole

"Kvačkanje zahteva veliko potrpljenja, talenta, znanja, učenja, spoznavanja novih materialov in vzorcev ter neprespanih noči, da je izdelek natančno tak, kot si ga ustvarjalec zamisli. Tako je vsak moj kvačkan izdelek zaključena celota in ima svojo zgodbo. Vsaka kreacija je plod moje domišljije in delo mojih rok, izdelki pa niso šivani, saj jih kvačkam v enem kosu," je poudarila Urška, ki za izdelavo oblačil uporablja predvsem naravne materiale, barve in vzorce pa izbira po navdihu, odvisno od značaja oblačila, ki ga želi ustvariti.

Pled Urške Smole

"Vodilo mojega dela so ljubezen in spoštovanje do dela samega, užitek ob kreaciji in ustvarjanju ter končno zadovoljstvo ob zaključenem delu." Svoje znanje kvačkanja in drugih veščin ročnih del pa tudi predaja na mlajše generacije, saj na šoli, kjer je zaposlena, vodi 'ročnodelski' krožek.

Komplet Urške Smole

"Kvačkam že več kot 20 let, sodelovala sem že na mnogo kulturno-umetniških prireditvah, modnih revijah, festivalih in sejmih. Posebna zgodba mojega ustvarjalnega dela pa so aluminijaste stenske dekoracije s kvačkanimi motivi. Poimenovala sem jih 'Kvačkanje, ujeto na aluminij'. Ker sem doma v Slovenski Bistrici, ki je znana po predelavi aluminija, mi je ideja o združitvi aluminija in kvačkanih motivov predstavljala še poseben izziv," je še povedala ustvarjalka, ki na aluminijaste plošče različnih dimenzij dodaja poljubne kvačkane motive.

Kje jo nadjete?

Njene izdelke najdete v Galeriji kreativnih v Mariboru in v Craft&Gift ROOM v Izoli.

Predstavitve slovenskih ustvarjalcev in njihovih unikatnih del si lahko ogledate na spletni strani www.UstvarjalneRoke.si. Če bi radi predstavili svoja umetniška dela, poiščite stran Ustvarjalne roke na Facebooku ali pišite na info@ustvarjalneroke.si.

Liza - 17/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 17/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.