Seks bombe ali vamp ženske – moški se jim ne morejo upreti, ženske pa jih prezirajo, a naskrivaj tudi občudujejo.

Za vas smo brez ženske zavisti in brez moških puhlih pripomb pogledali, katere igralke so skozi desetletja najbolj burile moško domišljijo, povzročale zavist pri kolegicah ter 'vroče' najbolj izstopale na filmskem platnu.

1920 ...Pola Negri (1897–1987)

Poljakinja, rojena v mestu Lipno, je bila prva evropska filmska zvezda, ki je bila povabljena v Hollywood. Na nemem filmu je zaslovela kot junakinja v tragedijah in kot skrivnostna lepotica, za katero se pulijo vsi moški. Pola Negri danes velja za prvo filmsko seks bombo, zaradi katere so moški drli v kinematografe.

1930 ...Marlene Dietrich (1901–1992)

Nepozabna igralka in pevka, velja za prototip fatalne ženske. Najprej je zaslovela v Nemčiji, ob prihodu v Hollywood na začetku 30. let pa je tudi korenito spremenila svoj videz. Shujšala je, izpulila si je kočnike, da bi ličnici prišli bolj do izraza, ter se tudi izpilila v angleščini. Že prvi film v ZDA Marocco (1930) ji je prinesel nominacijo za oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo. S svojo nedostopno lepoto je navduševala številne ter navkljub izjemnemu igralskemu talentu velja tudi eno najbolj občudovanih dam v 30. letih prejšnjega stoletja.

V času Marlene Dietrich so izstopale tudi temnopolta plesalka in igralka Josephine Baker, ki je osvojila Pariz, predhodnica Marilyn Monroe Jean Harlow, ki pa je na žalost umrla na vrhuncu slave, stara komaj 26 let, Mae West (Toliko moških tako malo časa).

1940 ...Ava Gardner (1922–1990)

Usodna lepotica ni bila samo na filmu, ampak tudi v zasebnem življenju, saj je imela vrsto burnih ljubezenskih zvez. Frank Sinatra je priznal, da je bila Ava ljubezen njegovega življenja. S svojo nenavadno lepoto (četrt Indijanka) ter izjemno močno karizmo je bila kot ustvarjena za vlogo fatalk v noir filmih. Svetovno slavo je požela v filmu Killers (1946) kot smrtonosna Kitty Collins.

1950 ...Marilyn Monroe (1926 – 1962)

Ni je posebej treba predstavljati, saj velja za eno najbolj zaželenih žensk vseh časov. Njeni vročekrvni nastopi, seksi videz in skrivnostna smrt so jo naredili za nesmrten seks simbol ter pozneje pop ikono 20. stoletja.

Rita Hayworth (1918–1987)

Ognjevita nenaravna rdečelaska deloma španskih korenin, je predstavljala tako imenovano trojno nevarnost. Bila je odlična pevka, ena najboljših hollywoodskih plesalk ter tudi izjemno prepričljiva igralka. Njen plesno-pevski nastop (pesem Put The Blame On Mame) v filmu Gilda (1946) danes velja za kultnega ter je Rito ustoličil za eno najbolj seksi igralk v zgodovini filma.
Štirideseta so bila v znamenju noir filmov in fatalnih žensk, ki jih je kamera snemala na poseben 'stripovski' način, da so dekleta bila videti še bolj mitska, nedostopna in skrivnostna. Še nekaj slavnih 'famme fatale' iz tistega obdobja: Barbara Stanwyck, Gene Tierney, Lauren Bacall, Veronica Lake, Joan Bennett, Lana Turner, Gloria Swanson

Brhka, radoživa in razkošna Italijanka Sophia Loren (1936)

Svetovno slavo je požela pri 21 letih, ko je v filmu The Pride and the Passion (1957) zaigrala ob boku Caryja Granta in Franka Sinatre. Zelo simpatična in seksi Sophia se je prikupila vsem, leta 1962 pa dokazala tudi velik igralski talent, saj je prejela oskarja za glavno vlogo v filmu Two Women.

Še nekaj lepotic iz 50. let, ki so veljale za usodne: Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Grace Kelly, Jayne Mansfield, Kim Novak.

1960 ...Bujna Francozinja Brigitte Bardot (1934)

V svet filma se je prebila prek režiserja Rogerja Vadima. Moško pozornost je vzbudila predvsem z igranjem 'lolit', nedolžnih in naivnih mladih deklet, ki pa so telesno zelo zrele za seks.

Švicarka Ursula Andress (1936)

Zaslovela je kot Bondovo dekle v prvem filmu o tajnem agentu Dr. No (1962). Njen prihod iz morja na otoku Jamajka je šel v filmski anale kot en najbolj seksi prizorov vseh časov.

Še nekaj boginj iz tistega časa: Jane Birkin, Ann- Margret, Raquel Welch.

1970 ...Faye Dunaway (1941)

Postala je seks simbol, čeprav na videz ni klasična seksi fatalka. Občudovana je postale predvsem zaradi odlične uprizoritve usodne ženske v neo noir filmu Kitajska četrt (1974) ter igre v filmu Network (1976), kjer je igrala šefico, ki je 'brezčutna prasica'.

Farrah Fawcet (1947 – 2009)

Postala je sanjsko dekle, ko je opravila avdicijo za snemanje izjemno uspešne nadaljevanke Čarlijevi angelčki (1976). Uspeh je bil nemudoma izjemen, moškim so se cedile sline, ženske pa so jo poskušale posnemati, posebej so kopirale njeno bujno frizuro. Farrah je postala pop ikona, njen najbolj seksi poster pa je bil prodan v več kot 20 milijonov izvodov, kar še danes velja za rekord.
1980 ...


Senzualna Kim Basinger (1953)

Seks simbol je postala šele pri 33 letih, ko je posnela kontroverzno erotično dramo 9 tednov in pol (1986). Leta 1996 je za vlogo fatalke dobila oskarja za stransko vlogo v filmu L. A. Zaupno (1997).

Še nekaj lepotic iz 80. let: Brooke Shields, Bo Derek, Christie Brinkley, Nastassja Kinski

1990 ...Sharon Stone (1958)

Seks simbol je postala zaradi vloge seksualno neobrzdane pisateljice Catherine Tramell v filmu Prvinski nagon. Kulten je seveda prizor, ko na zaslišanju detektivom brez sramu pokaže, da pod mini krilom ne nosi spodnjega perila.

Sharon Stone

Mehičanka deloma arabske (libanonske) krvi Salma Hayek (1966)

Svetovno slavo je požela skupaj s Špancem Antoniom Banderasom v filmu Desperado (1995). Izjemno čutna in seksi Salma je ves svoj 'talent' pokazala v filmu Od zore do mraka (1996), kjer zapleše s kačo. Nastop velja za enega najbolj erotičnih plesov v zgodovini filma in je igralko ustoličil med seks boginje.

Leto 2000 in naprej

Prelestna Italijanka Monica Bellucci (1964)

Seks simbol je je postalal šele pri 36 letih, ko je svetovno slavo in občudovanje požela za vlogo poročene, a samske ženske, v katero je zaljubljena vsa vas v filmu Malena (2000).

Angelina Jolie (1975)

Seks simbol je postala po filmu Lara Croft: Tomb Rider (2001), kjer je zaigrala žensko različico arheologa Indiana Jonesa ter moškim zelo razburkala domišljijo.

Foto: Shutterstock