Gospodarsko razstavišče od petka, 15. februarja 2013, gosti največjo svetovno potu­jočo razstavo o renesančnem umetniku Da Vinciju in s tem odpira vrata v edinstveno doživetje dediščine tega največjega genija v zgodovini človeštva.

Razstava bo odprta do 12. maja 2013, vse dni v tednu, od 9. do 20. ure. Gospodarsko razstavišče po dogovoru organizira tudi vodene oglede za skupine z najmanj 15 osebami.

Razstava obsega več kot 200 eksponatov, med njimi naprave, izdelane po njegovih načrtih, reprodukcije njegovih umetniških del ter številne interaktivne predstavitve. Razstavo v organizaciji Grande Exhibitions iz Avstralije si je v šestih letih ogledalo na milijone ljudi v več kot 40 mestih po vsem svetu.

Razstava sicer ne ponuja na ogled Da Vincijevih izvirnikov, je pa najboljši vpogled v njegov svet. Italijanski rokodelci so za razstavo natančno izdelali interaktivne mehanske izume v naravni velikosti, od prve zasnove avtomobila, kolesa, helikopterja, jadralnega letala, akvalunge, podmornice, vojaškega tanka pa vse do idealnega mesta.

Fotografije: Goran Antley