Damjana Vahen Etlicher lahko zbirko gumbov in čipkastih trakov iz 60. in 70. let že imenuje vintage

"Že kot srednješolka sem si rada prirejala oblačila in jih okraševala po svoje, zato so me med študijem oblikovanja tekstilij in oblačil na ljubljanski univerzi najbolj pritegnile tekstilije, njihov otip in tekstura ter način, kako se vzorec pase po obliki. Po diplomi me je bolj kot v oblikovanje oblačil potegnilo v raziskovanje dekorativnih elementov in modnih dodatkov, zlasti torbic. In tako se je pred 14 leti rodila Loddelina," je zgodbo o nastanku blagovne znamke na kratko opisala Damjana, ki najraje uporablja enobarvne tkanine, ki jih nato sama 'povzorči'.

"Pošijem jih z gumbi, koraldami, okrasnimi trakovi in čipko, različne koščke in odrezke blaga pa s strojem prostoročno povežem v tekstilno risbo. Tako nastanejo velike in majhne unikatne torbice, drobižnice, večerne toaletke in praktične malhe za vsak dan – zelo redko zašijem dve enaki, saj me vedno žene naprej k odkrivanju novih barvnih kombinacij in vzorcev.

Zelo težko zavržem še tako majhen in nepomemben ostanek traku ali gumbek, odrezan s stare majice, saj zna vedno priti prav, če ne drugače, pa v kakšni od mojih majhnih hišk – brošk, ki jih šivam s posebnim veseljem. Veliko materiala sem dobila od mame, ki je nekoč tudi sama veliko šivala, tako da lahko svojo zbirko gumbov in čipkastih trakov iz 60. in 70. let zdaj že imenujem 'vintage'," je še povedala ustvarjalka, ki zadnjih deset let živi v tujini, z družino se je namreč ustalila v Franciji, stike s slovenskimi ustvarjalci in predvsem z nekdanjimi sošolkami s fakultete pa ohranja prek spleta.

damjanaKje jo najdete?

Damjanine umetnine boste našli na Facebook strani Loddelina.handmade.

Predstavitve slovenskih ustvarjalcev in njihovih unikatnih del si lahko ogledate na spletni strani www.UstvarjalneRoke.si. Če bi radi predstavili svoja umetniška dela, poiščite stran Ustvarjalne roke na Facebooku ali pišite na info@ustvarjalneroke.si.

Lisa - 43/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 43/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.