Lokev je vas tik ob meji z Italijo, ki ima kar nekaj ogleda vrednih posebnosti.

Ime izvira iz lokev, od koder so vaščani zajemali vodo zase, živino pa so napajali v kalih. Starejši, zgornji del vasi je strnjen okoli župnijske cerkve svetega Mihaela in obrambnega stolpa, imenovanega Tabor. Ta je tudi najpomembnejši kulturni spomenik v Lokvi in danes vojaški muzej. 

Cerkev svetega Mihaela, v kateri so freske Toneta Kralja, so zgradili vitezi templjarji.

V neposredni bližini je tudi Fabianova muzejska trgovina, medtem ko je najstarejša pršutarna v Sloveniji – Pršutarna Lokev na Krasu – v novejšem delu vasi.

Fabianova muzejska trgovina

Miro Slana

"Tukaj je imel trgovino že ženin pradedek Jakob Fabiani, ostalo je nekaj opreme, preostale stvari pa sem nabral, sicer sem pa že pred tem zbiral reklamne table in vrčke za pivo. Lokev pa je ena od največjih vasi v Sloveniji. Sem hodijo običajno Italijani na kosila, na kakšne manjše nakupe in k mesarjem. Omeniti je treba tudi, da imamo v vasi že tri zasebne muzeje, tri pršutarne in osem gostiln. V bližini je krajevna skupnost kupila prostor, kjer bo še četrti, etnološki muzej. Menim, da imajo Lokve največ muzejev na število prebivalcev."

Miro Slana

Tehnolog v Pršutarni Lokev na Krasu Tadej Kaltnekar

"Lokev je kar velika vas, ki je živela zaradi ceste od Dunaja do Trsta in se je zaradi tega tudi razvila in zrasla. Vas ima dolgo zgodovino in tradicijo. Med obema vojnama je slonela na Trstu. Prebivalci so ponosni Slovenci, veliko jim pomenijo tradicija in korenine. Ena od teh je pridelava pršuta, ki ga tu pridelamo, kjer imamo kapaciteto za 60 tisoč kosov stegen na leto."

Tehnolog v Pršutarni Lokev na Krasu Tadej Kaltnekar

Zorilnica pršuta

Za kakovostni pršut potrebujemo dobro meso, primerne pasme in tradicionalni postopek pridelave. Bistvo samega sušenja je nizka vlaga, ki je za kraško podnebje značilna, in minimalno leto dni sušenja, težja stegna pa še dlje. Zorenje da pršutu teksturo, barvo in značaj.

Zorilnica pršuta

Stolp Tabor

Obrambni stolp proti Turkom, ki so ga leta 1485 postavili domačini, je nekakšen zaščitni znak Lokev. Danes je v njem vojaški muzej, ki se lahko pohvali s številnimi domačimi in mednarodnimi priznanji ter plaketami za izjemno bogato zbirko.

Stolp Tabor

Srečko Rože

"V vas sem se 'poročil' leta 1991 in že leta 1993 dobil soglasje od takratnega župana krajevne skupnosti, da odprem muzej v stolpu Tabor, ki je bil v slabem stanju. Vsi ljudje v bližini so se strinjali, tako da ta stavba ni zaživela le kot moj muzej, temveč kot naš muzej. Zdaj, ko je muzej tako zaživel in dobil 86 odlikovanj z vsega sveta, je seveda tudi vsa vas ponosna nanj.

Odlično sodelujem tudi z našim župnikom, saj sem izbran tudi v gospodarski in pastoralni svet, sem pa tudi predstavnik podmladka Zveze združenj borcev. V vasi imamo tudi zelo pomemben vrtec, ki je najprej bil lesen, ko pa so Italijani pregnali naše vzgojitelje, je prišla organizacija Tiger in ga požgala.

Benito Musollini je dal postaviti novo stavbo in pod streho je njegova šahovnica bela, rdeča in zelena – italijanska trobojnica, vmes pa črna in rumena barva, barva njegovih gardistov.

Na najvišji točki naše kraške planote je hrib, ki mu domačini pravimo Vroče, kjer je tudi izvir čisti vode. Poleg tega imamo v bližini hrib Kokoško, med obema hriboma pa imamo še gradišče, staro 1500 let, v bližini sta prav tako Lipica in Vilenica, imamo tudi razvaline starega gradu, obdaja pa nas hrib Klemenka, na katerem je bila že v srednjem veku napravljena kapelica.

Na začetku vasi so strokovnjaki, ki se ukvarjajo z argonavti, potrdili, da je vklesana stara argonavtska pot. V bližini imamo precej jam ...

Daleč najstarejša gostilna tu naokrog je gostilna Muha, saj so, ko so sanirali klet, odkrili krasno zbirko vin iz leta 1735, ki so najstarejša v Evropi in so tu v muzeju. V vasi imamo tudi kamnoseke, ki so zelo pomembni.

Tu je zelo aktivna še Zveza združenj borcev, ki ima precej podmladka in se še krepi, s čimer se povečujeta naša zavest in spoštovanje do naših osvoboditeljev."

Srečko Rože

Nemške uniforme in oprema iz druge svetovne vojne

Več o vasi Lokev na www.slovenia.info/si/Kraji/LOKEV.

Napisala Suzana Golubov, foto Goran Antley