Luciano Pavarotti se je rodil v italijanski Modeni, peku in amaterskemu pevcu Fernandu ter Adele, delavki v tovarni cigar. Nad petjem ga je navdušil oče, s katerim sta skupaj nastopala v različnih amaterskih zborih.

Prvi glasbeni vpliv na Pavarottija so imeli prav očetovi posnetki s sodobnimi tenoristi, kot so Eniamino Gigli, Giovanni Martinelli, Tito Schipa in Enrico Caruso.

V otroštvu in mladosti je bil, kot številni italijanski otroci, navdušen nogometaš – vratar, ki je sanjal o športni slavi. Resno se je opernemu petju posvetil pri 19 letih, ko je začel študirati pri priznanem učitelju iz Modene in tenoristu Arrigu Poli, pozneje pa pri Ettoru Campogallianiju. Med študijem se je preživljal kot profesor glasbe na osnovni šoli pa tudi kot zavarovalniški agent.

Opera

Svoj operni debi je doživel leta 1961 v mestu Reggio Emilia, in sicer v vlogi Rudolfa v Puccinijevi operi La Boheme.

Prvi mednarodni nastop (1963) je imel v Beogradu, in sicer v Verdijevi Traviati, istega leta se je predstavil tudi na Dunaju. Za njegovo kariero prelomen nastop, prav tako leta 1963, pa se je zgodil, ko je v londonskem Covent Gardnu nastopil namesto obolelega Giuseppeja Di Stefana, ki je bil njegov največji vzornik ter idol. In seveda je navdušil. V milanski Scali je debitiral leta 1966, dve leti pozneje pa v newyorški Metropolitanski operi. Poleg Puccinija je najraje pel Donizettijeve, Bellinijeve, Rossinijeve in Verdijeve arije.

Domingo in Careras

Na vrhuncu moči mu je uspevalo, da je na eni partiturni liniji devetkrat dosegel visoki C. Njegova slava je strmo naraščala in dosegla vrhunec leta 1990, ko je skupaj s tenoristoma Placidom Domingom in Josejem Carrerasom nastopil v času svetovnega nogometnega prvenstva (FIFA) v Italiji.

pavarotti, domingo, careras

Slovita trojica tenorjev je operne arije odpela pred približno 800 milijoni gledalcev pred malimi zasloni po vsem svetu.

Puccinijeva Nessun dorme iz opere Turandot je postala himna nogometne mrzlice, prodaja opernih plošč po vsem svetu pa je strmo narasla. Veliko je nastopal v dobrodelne namene, posebno v duetih s popularnimi pevci in skupinami, kot so Sting, Joe Cocker, U2, Mariah Carey ...

Leta 1993 je v newyorškem centralnem parku nastopil pred polmilijonskim občinstvom. Imel je tudi do sto koncertov na leto, leta 1997 je obiskal tudi Ljubljano ter nastopil v Cankarjevem domu kot vrhunec prireditve Evropski mesec kulture. V zadnjih letih njegove kariere je zaradi težav z zdravjem pogosto odpovedoval koncerte zaradi bolečin v hrbtenici, vendar se od odra in občinstva ni in ni hotel dokončno posloviti.

Zasebno življenje

pavarotti družinaPrvič se je poročil leta 1961 z Aduo Veroni ter imel tri hčerke: Lorenzo, Cristino in Giuliano.

Ločil se je po 34 letih zakona. Ponovno se je poročil leta 2003 z več kot 30 let mlajšo tajnico Nicoletto Mantovani, s katero je imel dvojčka, Alico in Riccarda, a je sin kmalu po rojstvu umrl, kar je Pavarottija zelo prizadelo. V zadnjih letih je poučeval solo petje.

Pevec je umrl v 71. letu starosti na svojem domu v Modeni zaradi raka na trebušni slinavki.

Pogreba v Modeni sta se med mnogimi udeležila takratni italijansko premier Romano Prodi ter Kofi Anan, takratni generalni sekretar Združenih narodov. Pokopan je v vasi Montale Rangone v bližini Modene.

Še nekaj zanimivosti o slavenm tenoristu

(12. oktober 1935–6. september 2007)

 • Pavarottija štejejo za največjega tenorista na svetu po 'velikem Carusu' (Enrico Caruso).
 • Pavarotti velja za enega od najbolj plačanih klasičnih glasbenikov na svetu vseh časov. V svoji skoraj 40-letni karieri je zaslužil približno 300 milijonov evrov. Polovico je zapustil drugi ženi, drugo polovico pa je porazdelil med štiri hčerke.
 • Pavarotti je menil, da je njegov oče pel sijajni tenor, vendar mu je vrata pevske kariere zaprla trema.
 • Nastopil je na vseh pomembnih svetovnih odrih, edini veliki oder, ki se mu je izmaknil, je bil moskovski Bolšoj.
 • Nogomet je ljubil skoraj kot opero, navijal pa je za Juventus iz Torina.
 • Leta 1988 se je 'moral' po predstavi v Berlinu zaradi nepretrganega aplavza kar 115-krat vrniti na oder.
 • Tenorist je na odru stal in pel z največjimi opernimi pevkami, kot so Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland, Montserrat Caballe in Ileana Cotrubas.

pavarotti

 • Bil je dober prijatelj princese Diane.
 • Posnetek s Koncerta treh tenorjev je še danes najbolj prodajana plošča klasične glasbe vseh časov.
 • Njegov zadnji nastop je bil leta 2006 na odprtju zimskih olimpijskih iger v Torinu, ko je še zadnjič navdušil z Nessun dorme iz Puccinijeve opere Turandot.
 • V enem izmed zadnjih intervjujev je rekel: "Življenje mi je dalo vse, resnično vse. In če mi bo zdaj vse odvzeto, imava z Bogom poravnane račune."
 • Vzdevki: Lucianone, Big(Grande) Luciano, Kralj visokega C-ja, Big P in podobni.
 • Tenorist je bil ljubitelj dobre hrane in žlahtne kapljice, pri 190 cm višine je njegova teža neprestano nihala, tudi do 130 kilogramov.
 • Leta 1998 je dobil tudi grammyja za življenjsko delo.

Več na www.lucianopavarotti.com/

Lisa - 41/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 41/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.