Malala Jusafzaj, rojena leta 1997, je bila ena izmed nominirank za lansko Nobelovo nagrado za mir in je borka za pravice deklic v Pakistanu.

Oktobra leta 2012 so jo talibani ustrelili v glavo, a so ji zdravniki rešili življenje. Znana pa je postala že leta 2009, ko je kot 12-letnica za BBC začela pisati blog o svojem življenju pod talibansko vladavino in pomanjkanju izobraževanja za deklice.

Julija lani je imela govor v Generalni skupščini Združenih narodov, kjer je obljubila, da je nikoli ne bodo mogli utišati. "En otrok, en učitelj, en svinčnik in ena knjiga lahko spremenijo svet," je njena misel, ki je obkrožila svet in postala vir navdiha.

Malala se je rodila v dolini Svat, ki je pred vladavino talibanov veljala za nekakšno Švico Pakistana. Bila je valilnica izobraženih ljudi, predvsem zdravnikov in učiteljev. Kot pravijo Pakistanci, prebivalca doline Svat najlažje prepoznaš po nalivnem peresu, ki ga ima vedno zataknjenega v srajčnem žepu. Po zaslugi Miangula Gulšazada Sira Abdula Waduda je bil Svat ena izmed prvih regij v Pakistanu, ki je imel že na začetku prejšnjega stoletja razvejan šolski sistem. Prvo fantovsko šolo so odprli leta 1922, dekliško le nekaj let pozneje.

Tudi Malala prihaja iz izobražene družine. Tako oče kot mati sta intelektualca, pisatelja, zato ni nenavadno, da je Malala dobila ime po afganistanski pesnici in bojevnici Malali iz Majvanda. Ta je bila zaslužna za zmago Paštunov in poraz britanskih čet 27. julija 1880 v bitki za Majvand. Bojevnica, ki je bodrila vojake in jim vračala upanje, je umrla zelo mlada, stara 18 ali 19 let. Po njej nosijo ime številne šole, bolnišnice in druge ustanove v Afganistanu.

Zanimivo, da ima na Malalo velik vpliv njen oče, Ziaudin Jusafzaj, ki se ves čas zavzema za pravice deklic in žensk. Aktivist, pisatelj in idealist, ki je med drugim odprl šolo za dekleta – obiskovalo jo je več kot tisoč učenk. "Rada bi bila zdravnica. A oče mi je dejal, naj postanem političarka, jaz pa politike ne maram," je dejala v dokumentarnem filmu Adama B. Ellica Nastanek Malale: zgodba dekleta, ki so jo ustrelili talibani, ki je bil posnet še pred napadom nanjo leta 2009.

Menda je Malala na obisku v Beli hiši predsedniku ZDA Obami rekla, da z napadi na talibane morda res ubije kakšnega terorista (poleg 'kolateralne škode'; otroci, ženske, civilisti, ki so pač zraven), ampak se za vsakega ubitega pojavi 10 novih, ki hočejo maščevati svoje ubite svojce. S tem naredi več škode kot koristi.

Lisa - 11/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 11/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.