Ob praznični pojedini se prileže kozarec vina, toda ali ga znate izbrati in postreči? Mali vinski leksikon vam bo v pomoč, da boste ob jedeh postregli pravo vino in v ustreznih kozarcih.

vinopPeneče se vino

Kozarec: penino postrezite v ozkih visokih kozarcih, ki omogočajo, da verižica mehurčkov potuje od dna proti vrhu. Kozarci za penino so elegantni in na mizi ustvarijo slavnostni vtis.

Šampanjce in starane penine je primerneje postreči v širših in zaobljenih kozarcih, v katerih vino lahko tudi zavrtimo in mu tako pomagamo, da 'zadiha'.

Hrana: prigrizki, lahke predjedi in sladice.

Kot aperitiv postrezite čim bolj suho penino (extra brut, brut ali sec), ki bo vzbudila tek.

Temperatura: od 6 do 8 stopinj.

Penino postavite v hladilnik že dan prej, nikakor pa je ne hladite v zamrzovalniku, saj s tem lahko uničite mehurčke.

vinobBelo vino

Kozarec: vitek kelih z rahlo zoženo odprtino omogoča, da se vinska cvetica dlje zadrži v kozarcu. Pomembno: kozarec napolnite največ do polovice.

Hrana: ribe in morski sadeži (na primer lahki rizling, sauvignon ali chardonnay), solata (zeleni silvanec), račka ali goska (zrelejša bela vina), testenine s pikantno sirovo omako ali azijske jedi (polsuha bela vina).

Na splošno velja: belo vino se ujema z belim mesom, kot je na primer perutnina ali ribe. Pomembno je, da k bolj aromatičnim jedem postrežete krepkejša in zrelejša vina.

Temperatura: nikakor ne ledeno hladna, temveč od 8 do 12 stopinj.

vinoKrepko rdeče vino

Kozarec: trebušast in bolj zaobljen kozarec poveča površino vina in s tem veliko bolj poudari sladkaste arome in nežne kisline.

Hrana: krepke jedi iz divjačine in divje perutnine ter dušena govedina (modri pinot s sadno noto), gos (ne preveč suh staran burgundec), jedi iz testenin in riža (mlado vino beaujolais) in jedi s krepkimi omakami.

Temperatura: kot vsa rdeča vina, od 14 do 18 stopinj. Pomembno: še posebej starana vina je priporočljivo približno od 30 minut do 1 uro pred serviranjem preliti v karafo, da se ta prezračijo in dobijo polno aromo.

vino1Lahko rdeče vino

Kozarec: kelih tulipanaste oblike z dokaj veliko odprtino, ki se na vrhu rahlo zoži, kar omogoča, da se razkošne arome pri pitju porazdelijo po vsej ustni votlini. Ne glede na to, kako velik je kozarec, vino natočite samo od 4 do 6 cm visoko.

Hrana: račje prsi, jagnječje stegno ali stejk (cabernet sauvignon), govedina, dušene jedi, divjačina, perutnina in pikantni trdi siri (merlot).

Temperatura: od 14 do 18 stopinj. Če je vino pretoplo, steklenico za 30 minut ali 1 uro postavite v hladilnik ali v ohlajevalnik vina z ledeno mrzlo vodo.

Lisa - 1/2013

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 1/2013

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.