Džezovska pianistka, aranžerka in skladateljica, 8. maj 1910–28. maj 1981.

Mary se je rodila v mestu Atlanta na jugu ZDA, odraščala pa je v Pittsburghu. Bila je sedmi otrok od enajstih in svojo čudežno glasbeno nadarjenost je pokazala že pri treh letih, ko se je naučila igrati na klavir.

Pri sedmih letih je za denar začela igrati piano in v Pittsburghu postala znana kot 'The Little Piano Girl'. V najstniških letih je bila že prava profesionalka, že kot 12-letnica je igrala skupaj s slavnim Dukom Ellingtonom. Pri 15 letih jo je prvič poslušal nepozabni Luis Armstrong in jo vidno ganjen po koncertu poljubil. Pri 17 letih se je poročila s saksofonistom Johnom Williamsom (ločila sta se 15 let pozneje) ter skupaj z njim nastopala v številnih bendih.

Prav tako je postala skladateljica in aranžerka ter sodelovala z velikani džeza, kot so Duke Ellington, Benny Goodman, Thelonious Monk, Charlie Parker, Miles Davis, Tadd Dameron, Bud Powell in Dizzy Gillespie. Bila je aktivna praktično do svoje smrti, veliko je nastopala, saj danes velja za eno najboljših džez virtuozov na klavirju. Med letoma 1977 in 1981 je poučevala piano na univerzi Duke. Umrla je v 71. letu starosti zaradi raka na mehurju v Durhamu v Južni Karolini. N njen pogreb v Pittsburghu sta prišla tudi Dizzie Gillespie in Benny Goodman.

Zanimivosti

  • Maryjino virtuoznost na klavirju lahko gledate in poslušate tudi na spletnem kanalu YouTube:

  • Ena njenih najbolj znanih pesmi je Roll 'Em v izvedbi Benny Goodman banda.
  • V svoji karieri je posnela več kot sto plošč, najbolj legendarna pa je verjetno zadnja Solo recital s koncerta na znanem džezovskem festivalu v švicarskem Montreuxu leta 1978

Foto: Profimedia.si

Liza - 19/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.