Pred sedmimi leti je na prigovarjanje prijateljice pristala na delavnici izdelave cvetja iz krep papirja, kjer je izvedela, da je papirnato cvetje pomemben del evropske in slovenske kulturne dediščine.

"Ker sem bila ravno tedaj na pomembni življenjski prelomnici, me je to cvetje prevzelo. Začela sem raziskovati. Po spletu, razpoložljivi literaturi, opazovala sem cvetje v naravi in ga izdelovala, ga povezovala v šopke s suhimi travami, žiti, zelišči," nam je zaupala ustvarjalka, ki je svoje znanje tudi zapisovala v obliki postopkov izdelave.

"Upam, da mi jih nekoč uspe objaviti v obliki priročnika," je še povedala ustvarjalka, ki že nekaj let tovrstne postopke objavlja v ustvarjalni reviji Unikat.

"V letu 2009 so mi na Podjetniško-obrtni zbornici podelili certifikat SLO art&craft in me takoj povabili na skupno razstavo umetnostne in domače obrti v Celje. Nato sem sodelovala še na nekaj skupnih razstavah. V letu 2011 pa sem imela prvo samostojno razstavo v galeriji mestne knjižnice Grosuplje pod okriljem slovenskega etnologa prof. dr. Janeza Bogataja. Razstava je bila res uspešna in množično obiskana. Ljudem pa so bili aranžmaji in slike iz cvetja tako všeč, da so večkrat prigovarjali in klicali v knjižnico, kje bi se te veščine izdelovanja lahko naučili. Tako je naneslo, da od leta 2011 v sodelovanju s knjižnico Grosuplje prirejamo spomladanske in jesensko-zimske ustvarjalne delavnice. Vedno so zelo dobro obiskane, udeleženci pa prihajajo iz vseh koncev Slovenije, iz Idrije, Kopra, Tržiča, Mojstrane ... Ko ravno omenjam Mojstrano; tam sem sodelovala na razstavi v planinskem muzeju in prav za ta namen 'skreirala' in izdelala triglavsko rožo po pravljici o Zlatorogu, ki je bila tema razstave," nam je še zaupala Matejka, ki je izdelala že precej aranžmajev in šopkov, številni pa so romali tudi v tujino.

Ureja: Metka Pravst – MetiBeti. Foto: osebni arhiv.

Lisa - 17/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 17/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.