Produkcijski center RogLab, ki deluje pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane, in Open Style Lab s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) sta v Ljubljani organizirala mednarodno sodelovalno delavnico DESIGN (DIS)ABILITY, ki se osredotoča na modno oblikovanje, gibalno oviranost in asistenčno tehnologijo. Rezultati enomesečnega delovnega procesa in ljubljanske delavnice so bili v Mestnem muzeju Ljubljana tudi javno predstavljeni.

Namen delavnice DESIGN (DIS)ABILITY, ki jo podpirata Mestna občina Ljubljana in Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, je izdelati modne dodatke v sodelovanju z gibalno oviranimi uporabniki in uporabnicami.

Devet udeležencev in udeleženk iz sedmih držav se je mesec dni pred prihodom v Ljubljano začelo intenzivno pripravljati v spletni učilnici, kjer so se seznanili s potrebami uporabnikov in uporabnic, s principom oblikovanja po meri uporabnika (user-centered design) in načini vključevanja nosljive tehnologije v oblačila in dodatke. Izziv za sodelujoče je oblikovanje estetskih in hkrati funkcionalnih modnih dodatkov.

Pod večdisciplinarnim mentorstvom skupine strokovnjakov in strokovnjakinj za modno oblikovanje in inženiring so v praktični fazi delavnic v RogLabu in v Slovenskem etnografskem muzeju izdelali funkcionalne prototipe, pri tem pa uporabili različne tehnike proizvodnje in programirali elektroniko za nosljivo tehnologijo.

Idejna vodja projekta DESIGN (DIS)ABILITY Meta Štular o razlogih za projekt pravi: "RogLab in Open Style Lab delita prepričanje, da morajo človeška ustvarjalnost, znanje in tehnologija služiti izboljševanju vsakodnevnega življenja ljudi. Kljub temu pa na potrebe nekaterih skupin ni pravega odziva. Ena od takšnih so ravno gibalno ovirani uporabniki in uporabnice vozičkov ... S projektom DESIGN (DIS)ABILITY ustvarjamo kulturne spremembe v sodelovanju z modno industrijo, ki večinoma temelji na ideologiji popolnega telesa in glamurja in je v odnosu na gibalno oviranost torej velik izziv."

Mentorici in mentor projekta so bili: Dr. Grace Teo, ki je soustanoviteljica Open Style Laba, William Li, ki je doktorski študent, soustanovitelj in predsednik Kluba za asistenčno tehnologijo na MIT, ter Sanja Grcić, ki je soustanoviteljica in predsednica društva SOTO, društva za sodobno oblikovanje tekstilij in oblačil.

Lisa - 18/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 18/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.