Eva Poženel je diplomirana industrijska oblikovalka, ki se je po študiju usmerila v oblikovanje in izdelovanje nakita iz žlahtnih kovin in 3D-tiska. Vsak kos ima svoj značaj

"Tudi diplomsko nalogo sem posvetila raziskovanju tega medija. Za tematiko sem si izbrala starodavnega Kurenta, ki sem mu namenila celotno kolekcijo srebrnega nakita, prvotno tiskanega v vosek. Svoje znanje oblikovanja nakita sem izpopolnjevala v draguljarni Malalan v Ljubljani, kjer je bila kolekcija Kurent tudi izdelana," nam je zaupala ustvarjalka, ki se je po diplomi preselila na Nizozemsko. Tam je doštudirala petje na glasbeni akademiji, a ob tem ni prenehala ustvarjati nakita.

"Razpon mojega dela sega od minimalističnih, čistih in logičnih linij do bogatih, organskih in vidno ročno izdelanih form, ki se spogledujejo z antično estetiko, a so moderne in nenavadne. Skupne so jim eklektičnost, sofisticiranost in igrivost," je še povedala Eva, ki je za ime blagovne znamke izbrala boginjo Mokoš, ustvarja pa iz žlahtnih kovin ter dragih in poldragih kamnov.

"Pomemben je dovršen detajl v vidno ročnem delu, kjer ima posamezen kos svoj značaj, organsko in ne povsem pravilno obliko." Tudi idrijske čipke se loteva s spoštovanjem do originalne oblike. Dodajam ji svoj pridih ter poudarjam njeno formo v žlahtnih kovinah in z dragimi kamni, kar si ta zaradi svoje prefinjenosti in bogate zgodovine nedvomno zasluži. S prstanom z motivom idrijske čipke iz 18-karatnega rumenega zlata in mesečevim kamnom sem bila nagrajenka ameriškega zlatarskega natečaja Gemmys, novembra 2016 pa sem se uspešno predstavila na priznanem sejmu Sieraad v Amsterdamu. Na omenjenem sejmu sem bila povabljena k sodelovanju s prestižnim muzejem Hermitage Amsterdam, kjer bo nekaj ekskluzivnih kosov iz različnih kolekcij v sklopu razstave Romanovs & Revolution od februarja 2017 na ogled in tudi naprodaj."

Kje jo najdete?

Obiščite njeno spletno stran www.mokoshjewels.com ali pokukajte na Facebook Mokosh Jewels by Eva Poženel.

Ureja: Metka Pravst - MetiBeti. Foto: Osebni arhiv.