Ne glede na velikost in dolžino malih ljubljanskih uličic se njihov pomen in vloga nikakor ne moreta enačiti z njihovo velikostjo. Vsaka od njih ima svojo zgodbo, zgodovino in tudi pomen. Res pa je, da se je skozi čas ta spreminjal in tako so nekatere od teh uličic živele že boljše čase, medtem ko jih nekatere doživljajo danes.

Križevniška ulica

Križevniška ulica je ime dobila po viteškem redu križnikov, ki so tu postavili svoj kompleks – samostan in cerkev Marije Pomočnice.

Nekdaj Ribiška ulica je ena najstarejših ulic v Ljubljani; na njej so imeli med letoma 1167 in 1200 svojo postojanko templjarji, nato so jih zamenjali križniki; Plemiška rodbina Spanheimov, ki je v Ljubljani v 12. stoletju ustvarila upravno središče svojih posesti na Kranjskem, je tu sezidala redovno cerkev Marije Pomočnice, ob njej pa redovno hišo z bolnišnico in šolo za vzgojo revnih otrok, dečkov in deklic.

Danes Križevniška ulica dobesedno cveti, saj je z Mini teatrom v ulico ponovno prišlo tudi kulturno in družabno življenje ter njena ozelenitev.

Ključavničarska ulica

ključavniškarska ulica, ljubljana

Ulica je postala prizorišče umetniškega dela kiparja Jakova Brdarja. Skulptura se s 700 bronastimi odlitki različnih obrazov razteza po vsej dolžini ozke Ključavničarske ulice srednjeveškega mesta, ki povezuje Cankarjevo nabrežje z Mestnim trgom. Prenovljena uličica ohranja obstoječ tlak iz granitnih kock.

Ribja ulica

ribja ulica

Ulica in poznejši, današnji trg sta dobila imeni po ribiškem pristanu in ribji tržnici, ki sta na današnji lokaciji bili od 16. do 19. stoletja. Ribji trg je nastal po velikem ljubljanskem potresu, ko so na področju Ribje ulice (do konca) porušili hiše in tako ustvarili prostor za najmanjši trg v Ljubljani.

Reber

reber

Ozka ulica Reber se med hišami stopničasto vzpenja proti gradu. Če po naslednjih 150 metrih zavijte levo, na Mačjo stezo, v nekaj minutah dosežete obzidje Ljubljanskega gradu, od koder je čudovit pogled na Ljubljano.

Krojaška ulica

krojaška ulica

Krojaška ulica povezuje Mestno hišo z Ljubljanico. Na tem delu so arheologi odkrili različne predmete, ki kažejo na to, da so tukaj živeli krojači in čevljarji. Tako so v letih 2011 in 2012 odkrili lesene ostanke iz 10. in 11. st., iz obdobja začetka srednjeveške Ljubljane.

Odkrili so tudi ostanke valobrana, kar kaže na obstoj manjšega pristanišča na tem delu Ljubljanice. Danes pa tu 'domuje' hotel Vander, ki spada med dizajnerske hotele, ter razen lepega pogleda s terase na strehi ponuja tudi namakanje v bazenu, ki je prav tako na strehi.

Vrtna ulica

vrtna ulica

Vrtnarska ulica je na Krakovu. Krakovo si je današnjo podobo izoblikovalo po katastrofalnih požarih v letih 1770, 1774 in 1798. Ribištvo je vse bolj zamiralo, zato so se Krakovčani začeli ukvarjati z zelenjavo. Zelenjavo so gojili skozi vse leto in kmalu začeli zalagati celotno Ljubljano ter še nekaj okoliških mest.

Oprijeli so se intenzivnega vrtnarstva, po čemer v manjši meri slovijo še danes. Poleg vrtnarstva je bila pomembna tudi trgovina s kislim zeljem, ki se je začela okoli leta 1840. Danes je Krakovo pretežno stanovanjski predel, z vrtnarstvom se ukvarja le še manjše število prebivalcev.

Redkih Krakovčank, ki se še ukvarjajo z vrtnarstvom, se je prijel naziv krakovske solatarice. Znane so po tem, da z le zanje značilnimi vozički, imenovanimi 'cize', pripeljejo zelenjavo na glavni živilski trg.

Židovska ulica

židovska ulica

Do leta 1515 je bila ulica v središču ljubljanskega geta, po katerem je bila tudi pozneje poimenovana. Samo ime ulice (Judengasse) se prvič pojavi leta 1517, dve leti po izgonu Judov iz Ljubljane. Konec 18. stoletja se je za to ulico pojavilo tudi ime Judova ulica.

Preberite še:

Lisa - 34/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 34/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.