Približuje se čas dopustov, in če ste se odločili, da vam bo na oddihu družbo delal pes, pravočasno pripravite vse potrebno za varen prevoz, prijetno nastanitev ter uredite potrebna cepljenja in dokumente.

Organizacija nastanitve

Preden rezervirate hotel, apartma, kamp ali avtodom, preverite, ali so hišni ljubljenčki tam sploh dobrodošli oz. ali je za njihovo bivanje treba doplačati in koliko vas bo to stalo. Če vaša destinacija ni najbolj prijazna psom, premislite, ali ne bi bilo morda bolje, da pes čas, ko boste odsotni, preživi v hotelu za male živali ali pa pri sorodnikih oz. prijateljih.

Pasji dokumenti

Da bo vaš ljubljenček prijetno prestal potovanje na lokacijo dopustovanja, poskrbite, da bo šel na pot zdrav – to pomeni, da ne bo imel glist ali drugih notranjih zajedavcev; da bo primerno zaščiten pred zunanjimi zajedavci, kot so klopi, bolhe in komarji. Obvezno mora imeti potrdilo o cepljenju proti steklini in pozor, če je žival cepljena prvič, mora preteči 21 dni, da se razvije dovolj protiteles, slednje pa mora biti vpisano v evropski potni list za hišne živali, ki ga dobite pri veterinarju. V potnem listu živali je navedena tudi označitev – številka mikročipa, brez katerega pes ne sme v tujino. To so osnovni pogoji za pse, ki veljajo za večino evropskih držav, a pred potovanjem se vseeno pozanimajte, ali je treba opraviti tudi serološko preiskavo – odvzem krvi za merjenje količine protiteles proti steklini. Če ste v dvomih, da vaš pes ne izpolnjuje vseh pogojev, se posvetujte z veleposlaništvom države, kamor potujete, in tam povprašajte za dodatne informacije.

Priprave na potovanje

Preden se odpravite na pot z avtom, vlakom, letalom, ladjo ali kakšnim drugim prevoznim sredstvom, preverite, kakšni so pogoji za prevoz psov – to pomeni, da se morate pozanimati, ali mora pes med vožnjo bivati v posebni kletki, ali je lahko na vrvici, ali mora imeti nagobčnik, ali bo od vas ločen, ali bo lahko v vaši neposredni bližini. Ponudnika prevozov povprašajte tudi, ali je treba prevoz psa napovedati ali rezervirati in koliko je treba za prevoz psa doplačati. Tudi navajanje na prevozno sredstvo ne bo škodilo, predvsem takrat, ko psi težko prenašajo daljše vožnje – privajanje na prevoz začnite dovolj zgodaj in čas prevoza vsakodnevno podaljšujte.

Oprema za potovanje

Ker mora biti psu med potovanjem udobno, mu zagovorite primerno opremo. Za na pot ima lahko pes kletko, ki naj bo dovolj velika. Če ima v avtu svoj prostor na zadnjem sedežu, naj ima primerno oprsnico in povodec za avto. Če je pes v prtljažnem prostoru, ne pozabite namestiti zaščitne mreže, saj med prevozom pes ne sme ogrožati voznika ali potnikov v avtomobilu. Tako kot vi tudi pes potrebuje postanke, takrat mu ponudite vodo iz potovalne posode za vodo in hrano. Pred potovanjem pse, ki doma jedo kuhano hrano, poskusite navaditi na brikete – se pa morate zavedati, da bo pes na potovanju lahko pojedel manj hrane kot doma, predvsem zaradi poletne vročine.

Prva pomoč

Na potovanju imejte s seboj pasjo prvo pomoč. Ta naj vsebuje razkužilne robčke, antibiotično mazilo, kapljice za oči, rehidracijsko sredstvo in sredstvo proti diareji, osnovne preveze in obvezno zaščitna sredstva proti bolham, klopom in pikom komarjev. Če pes slabo prenaša vožnjo, predhodno obiščite veterinarja in se posvetujte z njim, če bi psu za na pot predpisal pomirjevala ali tablete proti slabosti. Pripravite si tudi naslov veterinarja v kraju, kamor potujete. Pa srečno pot!

Besedilo: Ekipa spletne trgovine www.zazivali.si

Liza - 26/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 26/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.