Spletni portal go2slovenia.si ponuja nekoliko drugačno spoznavanje naše dežele in njenega glavnega mesta. Njihov moto je: "Spoznavanje Slovenije skupaj z nami Slovenci". Za manjše skupine organizirajo vrsto vodenih in tematsko zanimivih ogledov, pohodov in sprehodov po Ljubljani in njeni okolici.

Skupaj z njimi lahko okušate slovenske kulinarične dobrote, se podate na foto safari po Ljubljani ali spoznavate njeno nočno življenje. Liso, Matejo in Heleno je gospa Barbara po ljubljanskih ulicah popeljala na 'nakupovalni sprehod' po trgovinah slovenskih oblikovalcev ...

Atelje Dobrovoljc

atelje dobrovoljc

Barvito trgovino Ateljeja Dobrovoljc najdete na Trubarjevi ulici. Pri njih boste našli vse vrste unikatnih izdelkov iz bio bombaža, predvsem oblačila za ženske in otroke, ki vam jih na željo tudi prilagodijo. Pestra je tudi ponudba njihovega unikatnega nakita. Ustvarijo ga iz fimo mase, žice, ostankov tekstila in različnih recikliranih materialov. V ateljeju Dobrovoljc svoje pisane izdelke ustvarjajo že okroglih deset let.

Ročno tkanje Mrzelj

ročno tkanje mrzelj

Njihovo malo, a elegantno trgovinico najdete v neposredni bližini ljubljanske tržnice, na Ciril-Metodovem trgu.

Takoj ko stopite v trgovino, vidite, da so njihova oblačila res drugačna.

Narejena so iz povsem naravnih materialov, predvsem lana, bombaža in volne, ter v naravnih in zemeljskih odtenkih, tkana pa na ročne lesene statve, prav tako domače izdelave. Tkanje na ročne statve je v družini Mrzelj že dolgoletna tradicija, saj se je s tkanjem ukvarjala že ga.

Majda Mrzelj, na samosvoj način pa je z oblikovanjem oblačil, ki slovijo po svoji prepoznavnosti in eleganci, nadaljevala njena hčerka, po izobrazbi sicer krajinska arhitektka, Katarina Mrzelj.

Vsako oblačilo je posebno in samosvoje, torej unikat, ki mu še oblikovalka sama ne bi znala narediti dvojnika.

Porcelain Catbriyur

porcelain catbriyur

Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman svoje umetnine, ki jih ponujata pod blagovno znamko Porcelain Catbriyur, ustvarjata že kar 17 let.

Trgovina, ki je hkrati tudi delavnica, na Ciril-Metodovem trgu v Ljubljani je res nekaj posebnega. V njej prevladuje predvsem zelo pestra ponudba elegantnega unikatnega namiznega porcelana, ki ga krasijo dodatki iz zlata in platine.

V zadnjih letih sta svojo ustvarjalnost usmerila tudi v izdelavo unikatnega filigranskega nakita iz porcelana, ki ga sicer ni zaslediti nikjer na svetovnem trgu. Vsak kos je umetnina zase, kar so opazili tudi ustvarjalci New York Fashion Weeka, saj ju tja vabijo že kar nekaj let zaporedoma.

"Nekoč se ga bova udeležila," z nasmeškom pove naša simpatična gostiteljica Katja. Naj omenimo še, da se med ponosne lastnike slovenskega unikatnega porcelana prišteva tudi britanska kraljica Elizabeta II., ki je njun porcelanasti čajni servis prejela v dar od takratnega predsednika Danila Türka.

Pletenine Draž

pletenine draž

Draž je blagovna znamka družinskega podjetja z dolgoletno tradicijo.

Ta se je razvila iz hobija mame Karoline, ki je v prostem času veliko pletla in šivala, ročnih spretnosti pa je zelo hitro naučila tudi hčerko Urško. Danes Urška podjetje vodi skupaj z bratom Tomažem, njuno trgovino pa najdete v enem od najlepših delov stare Ljubljane, na Gornjem trgu.

Z leti sta uspešno podirala tabu pletene obleke, ki da ne more biti svečana, večerna, elegantna ali celo poročna. Danes skorajda ni modno ozaveščene Slovenke, ki si ne bi vsaj enkrat v življenju želela zablesteti v eni od kreacij Pletenin Draž.

V zadnjih letih sodelujejo tudi z Alpino. Kot popoln dodatek k svojim pletenim kreacijam soustvarjajo elegantne športne ter zimske čevlje. Poleg vsega tega pa vam po fotografiji izdelajo celo pletene podobe na platnu.

Viktor Barlič

Viktor Barlič

Usnjena galanterija Viktor Barlič je bila ustanovljena leta 1954, na Mestnem trgu v Stari Ljubljani.

V teh prostorih že tretjo generacijo ustvarjajo izdelke, izdelane po tradicionalnih metodah ročne obrti. V preteklosti so imeli v ponudbi širši spekter usnjene galanterije, danes pa se osredotočajo predvsem na torbe in čevlje.

Torbe so unikatne in izdelane 'doma', čevlje pa v manjših serijah po njihovem lastnem dizajnu izdelujejo v Italiji.

Poleg čevljev lastne blagovne znamke v svoji trgovini ponujajo tudi nekaj drugih italijanskih in francoskih blagovnih znamk (Arche, Hashtag ...).

ZOOFA

trgovina ZOOFA

Zoofa je prostor, kjer so se leta 2012 začeli združevati mladi slovenski oblikovalci z namenom, da pod eno streho ponudijo unikatna slovenska oblačila in dodatke za dom.

Danes sicer v trgovini najdete samo oblačila in modne dodatke, a je njihov izbor toliko bolj pester. Zoofa deluje po principu zadruge in ima okoli 10 stalnih članov, vsak mesec pa se jim na 'poskusni dobi' pridružijo tudi novi 'pop up' oblikovalci, ki lahko pozneje, glede na prodajo in lasten interes, postanejo stalni člani.

Posebnost trgovine, zaradi katere boste pri njih radi nakupovali, je predvsem ta, da modni oblikovalci v trgovini izdelke tudi prodajajo.

Deležni ste torej nasveta iz 'prve roke', ki ga bo vsak modni navdušenec nedvomno zelo vesel. Večinoma boste pri njih našli unikatne kose, ki vam jih na željo tudi 'popravijo', možna pa so tudi naročila. Zoofo najdete na ljubljanskem Bregu.

Barbara K. Germ

Barbara K. Germ

Barbara K. Germ je izučena steklopihalka, ki je po očetu podedovala steklopihaško delavnico in tako uspešno nadaljuje 30-letno družinsko tradicijo.

Predvsem je usmerjena na izdelavo steklenega nakita, ki ga skupaj z nekaterimi drugimi izdelki ponuja pod blagovno znamko Steklo BKG.

Steklene prstane, uhane, ogrlice, zapestnice, manšetne gumbe in broške kombinira z drugimi naravnimi materiali, kot so usnje, pletenine, les ali poldragi kamni.

Vsi njeni izdelki so iz JENA stekla, to je visokokakovostno laboratorijsko steklo, ki je izredno trdno in zato manj lomljivo.

Vsi izdelki so unikatni in narejeni ročno, izdeluje pa tudi nakit po naročilu. Njeno trgovinico najdete v osrčju stare Ljubljane, na Starem trgu

Cliche

cliche

Trgovina Cliche, v lasti oblikovalke Jelene Pirkmajer, je v Ljubljani na Novem trgu.

Prostoren in svetel prostor že sam govori o eleganci in posebnosti njenih modnih kosov. Karakteristike njenih oblačil so predvsem kvalitetni materiali in kakovostne tkanine, vpeti v brezčasni dizajn za vse vrste žensk. Poleg oblačil v trgovini najdete tudi obutev in modne dodatke ter kultne dišave Escentric Molecules, ki že nekaj let osvajajo privržence omamnih vonjav po vsem svetu.

Katarina Silk

katarina Silk

Katarina Silk je blagovna znamka ustvarjalke Aleksandre Vrhovec, ki ročno ustvarja unikaten nakit, dodatke in umetniške izdelke.

Njena posebnost je slikanje na svilo, kar je 'prevzela' od svoje mame, poleg svile pa v svojem ustvarjanju uporablja še vrsto drugih materialov.

Tako na primer nakit izdeluje iz žice, keramike, stekla, lesa, različnih tkanin in aluminija. V trgovini na Gornjem trgu ima tudi manjši prostor za izdelovanje nakita, ki vam ga izdela tudi po naročilu.

V galeriji si oglejte kaj vam ponujajo zanimive modne trgovinice.

Pripravila: Mateja Čelan