Ingrid Logar je ena od redkih, ki se na slovenskih tleh še ukvarjajo z domačo obrtjo. Oblikovanje čevljev je njena velika strast, ki jo je popeljala do svoje čevljarske delavnice. Čeprav je na tem področju novinka, so njeni čevlji unikatno izdelani iz najboljših materialov in dodatkov.

Majhne domače obrti v poplavi cenenih produktov iz tujine so že prava redkost. Zato gre še posebna zahvala tistim, ki jo na domačih tleh obujajo. Ena izmed takšnih je tudi Ingrid Logar, ki je nase opozorila na zadnjem Celjskem sejmu. Povezala se je namreč s strokovnjaki iz Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Skupek idej je prispeval k inovativnemu pristopu in tako je nastal prav poseben čeveljc, ki bo zagotovo ideja stoletja. "Za izdelovanje čevljev sem se preprosto odločila iz enega razloga: odkar pomnim, so moja velika strast! Porodile so se ideje in tako sem želela ustvariti svoj par čevljev, ki bi bil unikaten. Narejen samo za mojo nogo. Seveda so me pri tem takoj podprli moji bližnji, predvsem mož. Začela je nastajati zgodba, ki se danes imenuje Čeveljc," pove.

Ingrid Logar čevlji

Ingrid je obiskala številne sejme in se izučila čevljarskega poklica. Tako je ena redkih, ki se na slovenskih tleh še ukvarjajo z domačo obrtjo. Oblikovanje čevljev je njena velika strast, ki jo je popeljala do svoje čevljarske delavnice, v kateri nastajajo čudoviti unikatni izdelki. Čeprav je na tem področju novinka, so njeni čevlji unikatno izdelani po meri iz najboljših materialov in dodatkov, ki jih nabavlja predvsem v tujini.

"Naučila sem se, kako nastaja proces od začetka do zaključka in tako zdaj nastajajo v moji delavnici v Slovenski Bistrici. Na moji spletni strani ceveljc.si pa je vedno na ogled nekaj mojih zadnjih modelov in tistih, ki nastajajo za naše stranke," doda. "V kratkem bo zaživela tudi še moja druga stran ingridsheels.com, kjer bo mogoče naročiti modele čevljev vseh številk. Za novo, dodatno ime sem se odločila predvsem zaradi kupcev iz tujine. Eva Horvat, absolventka na fakulteti za oblikovanje, mi je pripravila tudi zanimivo animacijo, ki vas bo pozdravila na moji novi spletni strani."

Moda je Ingrid zelo zanimiva, saj lahko svoje ideje kombinira z aktualnimi trendi. "Unikatni čeveljci, sešiti po meri, so ročno izdelani. Vsak ima neko dodano vrednost in to stranke danes tudi cenijo, čeprav je na trgu velika poplava cenenih izdelkov, ki prihajajo iz Kitajske. Domača obrt se s tem ne more primerjati. Pri domači obrti je zavedanje tisto, da so izdelki narejeni doma, iz domačih materialov, vredno, da vsi ustvarjalci na tem področju nadaljujemo."

Ingrid Logar čevlji

Pri oblikovanju čevljev uporablja naravne materiale v vseh fazah izdelave. Vsak kos materiala je ročno izbran in izrezan, za kar porabi kar precej časa. "Vsak detajl na čeveljcu zahteva svoj čas in temeljit razmislek. Ne morejo torej biti primerljivi z industrijsko obutvijo. Po vrhu točno veš, od kod prihajajo materiali za njegovo izdelavo, kako so proizvedeni in kakšna je njihova zgodovina."

S svojim inovativnim pristopom pa je Ingrid naredila še en korak v prihodnost. Njeni čevlji bodo namreč opremljeni s prav posebno peto, ki bo spreminjala barve glede na oblačila, ki jih boste oblekli. "V bistvu so tukaj nastopili strokovnjaki iz laboratorija za elektronske in informacijske sisteme z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Ingrid Logar čevlji

Predstavili smo prvi prototip čevlja, pri katerem bo mogoče bravo dela pete poljubno spreminjati in jih kombinirati z barvo torbice ali drugim kosom oblačila. Čevelj se bo tako prilagodil vašemu stajlingu, da ne bo treba za vsako priložnost kupovati novih čevljev. Del pete bo prozoren in osvetljen z LED-svetilkami in peta se bo spreminjala s pomočjo NFC-tehnologije (Near Field Communication), ki je v osnovi namenjena mobilnemu bančništvu. Z njo je v tem trenutku opremljena približno četrtina pametnih mobilnih telefonov, do leta 2017 pa naj bi jih bilo 90 odstotkov.

Z mobilnim telefonom in aplikacijo se bo lahko prenesla barva s telefona na čevelj. Kar pomeni, da boš s kamero telefona posnel bravo torbice, obleke ali drugega dodatka in ta vzorec se bo prenesel na peto. Ti čevlji bodo kmalu na prodaj, saj so v zaključni fazi razvoja. Prepoznavnost mojega čevlja je torej v peti, pa naj bo steklena ali spreminjajoča se. Peta naredi čevelj eleganten in je zame najpomembnejši del," še doda.

Pripravila: MIMA

Lisa - 15/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 15/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.