Se spomnite nanizanke Seks v mestu (zdaj prijateljice spet lahko gledamo, sicer v starih zgodbah, pa vendar) in Carrie Bradshaw, zasvojenke z modo, njenih stajlingov in vrtoglavo visokih pet, kreacij španskega modnega oblikovalca in častitelja ženskih stopal in gležnjev, ki nikoli ne bo naredil čevlja s polno peto, ker niso dovolj elegantni in prav nič seksi?

Manola Blahnika (1942), ki ženske noge naravnost obožuje, vse odkar je zagledal noge Sophie Loren?!

Blahnik, kot se imenuje tudi znamka njegovih čevljev, je najprej študiral pravo in umetnost, in to v Parizu, potem pa se leta 1968 preselil v London, kjer je delal v butiku. V sedemdesetih je začel sodelovati z mladimi oblikovalci, kot sta Calvin Klein in John Galliano, in leta 1972 oblikoval svoje prve čevlje za modno revijo; prepoznaven širši množici pa je postal s pomočjo Sarah Jessice Parker, modne ikone, s katero zdaj pripravljata novo kolekcijo.

In kaj dela Blahnikove čevlje tako noro dobre? Samo tri besede: visoko, seksi in vedno elegantno! Model, ki združuje to troje, pa salonar s stileto peto in ozkim paščkom čez nart ... ki je zato tudi njegov najbolje prodajani čevelj.

V nanizanki Seks v mestu pa so se pojavili še eni čevlji, čevlji Malezijca, ki je študiral v Londonu, Jimmya Choa (1961). Rodil se je v čevljarski družini po imenu Chow, ker pa je pri prepisovanju v rojstni list prišlo do napake, uporablja priimek Choo. Prvi čevelj je oblikoval, ko je bil star komaj 11 let. Kot študent, študiral je v Londonu, si je denar za šolanje služil delno v restavraciji in delno kot čistilec v tovarni obutve. Po diplomi leta 1986 je v najetih prostorih stare bolnišnice odprl manjši butik z ročno izdelanimi modeli in njegov sloves se je začel hitro širiti. Dve leti pozneje je v reviji Vogue že zasedel celih osem strani! Prepoznavnega ga je naredilo sodelovanje s Tamaro Mellon, še bolj pa seveda njegovi čevlji na nogah drobne Carrie Bradshaw. Trenutno je najbolj znan in priljubljen oblikovalec čevljev visokega cenovnega razreda.

Aaah ... te seksi petke!

Blanka Todori je svetovalka na področju osebnega videza, predstavlja se pod imenom Blanca Chara. Izhaja iz posameznika – s poudarkom na 'vetru v omari'. Njen moto je: ''Očaraj sebe. Očaraj svet.'' Vprašanja za Blanko lahko, drage bralke in bralci, pošljete na blanca@chara.si ali pa si več o njej in njenem delu preberete na www.chara.si.

Lisa - 11/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 11/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.