Prihaja sezona porok in vsaka nevesta najbrž sanja o popolni poročni obleki. A kako izbrati pravilen kroj glede na postavo?

Nizka in drobna postava

Če je vaša postava zelo drobna, se takoj na začetku poslovite od ogromnih in širokih 'krinolin', saj se boste v taki obleki povsem izgubile. Izberite ožji kroj, ki je rezan nekoliko nad vašim naravnim pasom, saj vam bo to optično dodalo nekaj centimetrov in ustvarilo iluzijo dolgih nog. Obleka naj sega prav do tal, visoke pete pa so pri vaši postavi seveda zaželene! Vsekakor izbirajte med ožjimi kroji, izogibajte pa se predvsem velikim detajlom (pentlje, rože, velika čipka).

Postava v obliki hruške

To je postava z drobnim zgornjim delom in polnejšimi boki. Tej postavi najbolj pristaja klasičen poročni kroj, torej obleka z oprijetim zgornjim delom in krilom A-linije, ki se od bokov postopno širi proti tlom. Lepo bo poudarila vaš ozki pas in elegantno prekrila boke in stegna. Tak kroj obleke je primeren tudi za postave s širokimi (atletskimi) rameni in ozkim spodnjim delom telesa, saj bo široko krilo vzpostavilo optično ravnovesje med spodnjim in zgornjim delom. Izberite tanke naramnice ali V-izrez.

Postava v obliki peščene ure

Za to postavo so značilni bolj polni boki in zgornji del ter ozek pas. Obline boste najlepše poudarile z obleko v stilu morske deklice ali trobente. Kroj morske deklice vam bo ponudil nekoliko več definicije, saj je krilo ozko do kolen in se nato hitro širi proti tlom. Kroj trobente pa je nekoliko bolj sproščen, saj je rez, kjer se obleka začne postopno širiti, narejen že nekoliko višje, na sredini stegen. Izogibajte se predvsem oblekam, rezanim pod prsmi, saj boste v njih izgubile čudovito linijo svojega ozkega pasu.

Visoka postava

Če ste zelo visoke postave, lahko izbirate med oblekami ožjega kroja, a pazite, da bo krilo segalo prav do tal. Ne želite, da bi bili videti, kot da ste si izposodili obleko, ki vam je nekoliko premajhna. Če ste si omislili dolge rokave, naj prav tako segajo čez zapestje. Linije naj bodo mehke in enostavne, ravno tako ne pretiravajte z dodatki in detajli. Če ste visoki in poleg tega še vitke postave, si lahko omislite krilo, ki je rezano v stilu bogatih plesnih oblek.

Polna postava

Če ste nekoliko bolj polne postave, si omislite obleko z ozkim in enostavnim zgornjim delom in polnim krilom v stilu plesnih oblek. Ozek zgornji del bo poudaril vaše prsi in v kombinaciji s krilom zožil pas, širok spodnji del pa zakril trebuh in stegna. Izberite trše in bolj strukturirane tkanine, ki bodo zadržale svojo obliko, poleg tega pa je pomemben tudi dobro umerjen kroj. Izogibajte se pretirano nabranim krojem, plisiranim ali preveč mehkim tkaninam. Če želite na vsak način doseči tisti lahkotni in frfotajoči videz, si omislite nekoliko bolj kompaktno podkrilo, čez pa dodajte le nekaj plasti tanke in mehko padajoče tkanine.

Velike prsi

Izberite dekolte, a ne preglobok! Rahel V-izrez bo podaljšal vaš vrat in optično pomanjšal prsi. Če se odločate za obleko brez naramnic, se izogibajte ravnemu rezu, saj bo vaše prsi naredil še večje in brezoblične. Raje izberite izrez, ki bo nekoliko zaokrožen v sredini (v obliki srca). Zgornji del naj bo enostaven, brez dodatnih detajlov, kot so rože ali nabrana tkanina, saj bodo ti še dodatno prispevali k volumnu.

Male prsi

Izberite korzet, okrašen z dodanim volumnom (nabrana tkanina, rože, čipka). Vedno lahko izberete tudi obleko s podloženimi košaricami in naramnicami. Izogibajte se ravno in enostavno krojenim oblekam brez naramnic, saj bodo še dodatno sploščile vaše prsi. In ne pozabite, pravi nedrček dela čudeže. Pri malih ali velikih prsih!

Besedilo: Mateja Čelan // Foto: Profimedia, Shutterstock

Liza - 10/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 10/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.