Živali imajo veliko srce! Da bodo njihovi srčki veselo utripali, poskrbite s kakovostno oskrbo.

Zimska nega pasjih tačk

Ker so sprehajalne površine pozimi mrzle in pogosto posute s peskom in soljo, ki razjeda kožo na blazinicah tačk, je psom pozimi priporočljivo negovati blazinice in kožo med prsti. Koža na blazinicah zaradi zunanjih agresivnih dejavnikov lahko popoka in psu povzroči bolečine. Nega pasjih tačk naj se začne s striženjem krempljev in dlak ob blazinicah tačk, pred sprehodom pa tačke lahko zaščitite z mazilom za nego tačk ali z zaščitnimi čeveljčki.

Po sprehodu pasje tačke umijte z mlačno vodo in odstranite umazanijo. Če se vam zdijo tačke potrebne nege, jih lahko namažete z balzamom za nego tačk, ki naj vsebuje arganovo olje za regeneracijo, žajbelj za celjenje ran in kamilico za pomiritev vnetij – takšna nega po sprehodu bo preprečila nastanek vnetij in pospešila obnavljanje razpokane kože.

Kaj nasuti v mačje stranišče?

Lastniki mačk se lahko odločajo za različne peske ali silikatne kristale. Da bo odločitev lažja, predstavljamo poglavitne razlike med njimi. Peski so v veliki večini bentoniti in ko absorbirajo urin, oblikujejo kepico. Kakovostni peski oblikujejo manjšo kepico, ki se ne drobi in pri odstranjevanju ostane enotna.

Če je pesek manj kakovosten, se drobi in tako urin ostaja v mačjem stranišču, razpad aminokislin iz urina pa povzroča smrad. Pri silikatnih kristalih se material ne sprijema, kakovostni silikat namreč deluje na principu hidroskopičnosti, kar pomeni, da veže tekočino nase in stranišča po mali potrebi mačke ni treba čistiti. Kristali posrkajo urin, voda nato izhlapi, ostanki urina pa ostanejo vezani na silikat – antibakterijski dodatek v silikatu upočasnjuje razkroj aminokislin.

Kakovosten silikat brez menjave lahko zdrži zelo dolgo, a ga je treba nasuti v mačje stranišče na debelo (med 4 in 5 cm), enako velja tudi za vse peske.

hrčekHrčki uživajo v rovih

Hrčki so primerne domače živali za začetnike, saj niso zahtevni za nego. Za prijetno bivanje potrebujejo kletko primerne velikosti z vpojno podlago, ki jo je treba redno menjati. Ker potrebujejo veliko gibanja, kletko opremite s številnimi igračami. Hrčki v naravnem okolju živijo v rovih, v ta namen so na voljo t. i. sestavljene kletke, ki jih je medsebojno mogoče povezati s tuneli, hrčki pa se bodo poleg različnih skrivnih kotičkov razveselili tudi lestev in plezal ter se z veseljem razmigali na kolesu.

zivalice

Spletna stran www.zazivali.si ozavešča lastnike psov, mačk, glodavcev, ptic, rib in drugih malih živali o pomembnih temah za kakovostno in zadovoljno življenje hišnih ljubljenčkov.

Na prvo mesto postavljajo kakovost prehrane in gibanja, poudarjajo pomen raznolike opreme in pripomočkov ter ponujajo nasvete o zdravju, negi, vzgoji, zabavi ... Njihove dnevne nasvete lahko spremljate na Facebookovi strani ZaZivali.si.

Svetovalni kotiček za živali

Če imate vprašanje ali potrebujete nasvet za svojega hišnega ljubljenčka, pišite na info@zazivali.si in opišite težavo, ki jo bomo poskusili rešiti.

Lisa - 2/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 2/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.