RAP je Rhythmically Accentuated Poetry ali ritmično poudarjena poezija. Je eden od elementov hiphop kulture, oblika rimane lirike z ritmičnim glasbenim ozadjem, raper pa je seveda oseba, ki to zvrst glasbe izvaja.

Začetki

In zdaj poglejmo, kako se je vse začelo – ne v Bronxu in ne v ZDA, ampak v zahodni Afriki in na Karibih, kjer so glasbeniki pripovedovali poezijo v rimah ob spremljavi bobna.

To je bila trdna osnova, iz katere se je nato razvila ameriška rap glasba in scena, ki se je začel prvič pojavljati okoli leta 1970 v južnem Bronxu. Nanj je najbolj vplivala jamajška zvrst glasbe toasting, pri kateri so govorili čez glasbo, ki so jo vrteli in s tem spodbujali plesalce in poslušalce.

Prvi mojstri in poslušalci rapanja v ZDA so bili najstniki z afriškimi koreninami. A vse do leta 1979, ko je skupina Sugarhill Gang naredila veliki hit Rapper's Delight je bil rap bolj obstranska scena.

Uspeh

No, uspeh singla Rapper's Delight je opogumil raperje in kmalu so prišli na sceno Run DMC, N.W.A in Beastie Boys. Miksali so funk in disko sample s tršimi kitarami, da so dosegli večjo agresivnost.

Leta 1986 je Licensed to III skupine Beastie Boys postal prvi rap album, ki je zasedel vrh svetovnih lestvic. Od poznih osemdesetih so bili v New Yorku glavni na sceni Public Enemy, Eric B and Rakim, De La Soul, A Tribe Called Quest, Salt'n Pepa, Queen Latifah, Big Daddy Kane in LL Cool J. Scena je bila najprej posebno razvita v New Yorku, a je newyorškemu rapu začel konkurirati L. A.

Najbolj znani so bili NWA (Niggers With Attitude), katerih član je bil tudi Dr. Dre, ki je leta 1991 izdal solo album The Cronic. Ustanovil je tudi svojo založbo Death Row. S pevcem Snoop Doggy Dogg sta začela t. i. gangsta rap. Dr. Dre je bil boter številnim mladim glasbenikom, tudi Eminemu, ki je kmalu postal najbolj uspešen beli raper na svetu.

Vzhod–zahod

A stvar je postala osebna, raperji so se obnašali kot tolpe – začel se je prepir med raperji vzhodne in zahodne obale (East coast/West coast) ki se je končal s tragičnimi dogodki, kot sta bila umora 2Pac Shakurja in Notorious B.I.G.-ja.

Rap v Sloveniji

Rap se je v Sloveniji začel poslušati šele sredi osemdesetih let. Prvo rap zgoščenko smo v Sloveniji dobili šele leta 1994, ko je Ali-En šokiral javnost z napadom slovenske glasbene scene.

Potem so prišli še Pasji Kartel, Dandrough, Ezy G., Pižama, Nedotakljivi, Cancel, 5'00'' of Fame in Klemen Klemen.

Ljudsko izročilo pa pravi, da je prvi na slovenskem odru zarepal Gregor Skočir, ki je takrat sodeloval z Ali Enom in še nekaj fanti, ki so pozneje ustanovili skupino Heavy les wanted.