Operna zvezdnica, 12. april 1898–13. februar 1976.

Lily se je rodila kot Alice Joséphine Pons v bližini mesta Cannes v južni Franciji. Njen oče je bil Francoz, mama pa Italijanka. Kot otrok je pričela študirati klavir na glasbenem konservatoriju v Parizu. Pri 15-ih je osvoila prvo klavirsko tekmovanje v Franciji.

Med 1. svetovno vojno sta z mamo delali kot prostovoljki v bolnišnici v Cannesu, v prostem času pa je Lily tudi igrala na klavir in pela ter zabavala vojake. Pri 26 letih se je na pobudo sopranistke  Dyne Beumer začela učiti petja sprva v Parizu in kasneje v New Yorku. Pri 30-ih je imela svoj operni debi, ki je bil uspešen. Leta 1931 je dobila službo v sloviti newyorški Metropolitanski operi.

V naslednjih letih je v newyorški operi kot glavni sopran nastopila v več kot 300 predstavah, najbolj pa se je izkazala kot Lucia di Lammermoor v istoimenski operi. Svoje čase je bila svetovno najbolj prepoznavna operna pevka, ki je snemala in prodajala plošče, nastopala v reklamah, se pojavljala na radiu in televiziji ter zaigrala v treh filmih. Najbolj znan je film I dream too much (1935) v katerem je bil njen soigralec Henry Fonda. Nastopala je do svojega 74. leta. Umrla je tri leta kasneje v Dallasu zaradi raka trebušne slinavke. Njene ostanke so prenesli v francoski Cannes, kjer je pokopana v družinski grobnici.

Zanimivosti

  • Poročila in ločila se je dvakrat. Njen drugi mož s katerim je bila skupaj 20 let je bil znani dirigent
    rusko-judovskega porekla Andre Kostelanetz. Otrok ni imela. 
  • Zaradi svoje priljubljenosti je posnela veliko plošč, poslušate pa jo lahko na Youtubu.
  • Edini operni pevec v zgodovini, ki je dosegel še večjo svetovno slavo in prepoznavnost kot Lily je seveda Luciano Pavaroti.

Foto: Profimedia.si