Pop umetnica – slikarka, kiparka, 22. januar 1935–1. februar 1997

Kiki se je rodila v avstrijskem mestecu Pliberk na meji s Slovenijo. O njenem otroštvu je bolj malo znanega, dejstvo pa je, da se v Sloveniji, predvsem na Koroškem, veliko ljudi piše enako. Študirala je na dunajski akademiji finih umetnosti. Kot študentka se je priključila umetniškemu krogu, v katerem je bil tudi slikar Arnulf Rainer, s katerim je bila nekaj časa zaročena. Leta 1959 se je preselila v Pariz, leta 1961 pa v New York. Na njena dela je imel velik vpliv tudi ruski moderni umetnik Serge Poliakoff, ki ga je spoznala v Parizu. Prvo samostojno razstavo abstraktnih del je imela leta 1961 na Dunaju.

V ZDA je postala dobra prijateljica abstraktnega ekspresionista Sama Francisa, pozneje pa se je družila v krogu newyorških abstraktnih umetnikov, med katerimi je bil tudi Andy Warhol. Najbolj znana je po svojih slikah, kiparskih delih ter printih. Leta 1966 se je poročila z bogatim zdravnikom Georgeem Schwarzem, s katerim sta leto pozneje dobila sina Mona. V 70. letih se je usmerila v tako imenovana ženska dela, kjer se v vseh oblikah umetnosti, še posebej pa v oglaševanju, favorizirala močno neodvisno žensko. Umrla je na Dunaju zaradi raka na jajčniku, stara 62 let. Pokopana je v rodnem Pliberku. Država Avstrija je po njeni smrti v muzeju Belveder predstavila retrospektivo njenih del ter jo odlikovala z najvišjim državniškim priznanjem.

Zanimivosti
• Kiki je naredila dve fontani – vodnjaka, eno v rojstnem kraju, druga pa stoji v Celovcu, kjer se po njej imenuje tudi ulica.

• Njen mož je imel v lasti lokale v New Yorku, ki jih je Kiki pomagala opremiti. Najbolj znana sta Elephant and Castle v Greenwich Village ter Temple Bar na ulici Lafayette.

• Velja za najboljšo avstrijsko pop umetnico tako med ženskami kot med moškimi.

Foto: Profimedia.si

Liza - 4/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 4/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.