Hrvaška operna pevka, 17. maj 1906 – 31. maj 1989

Zinka Kunc se je rodila v Zagrebu. Že pri 15 letih je imela tako dobro postavljen glas, da je lahko zapela visoki cis. Petje je študirala na konservatoriju v Zagrebu, izpopolnjevala pa se je še v Milanu in Berlinu.

Svoj operni debi je imela pri 21 letih v ljubljanski operi v vlogi Leonore v Verdijevem Trubadurju. V zagrebški operi je začela redno nastopati v gledališki sezoni 1929/1930 in tu kot vodilna solistka ostala do leta 1936. Leta 1937 je prvič nastopila v sloviti Metropolitanski operi. V New Yorku je bila s presledkom (1947−1951), ko je nastopala tudi v milanski Scali, vse do leta 1966 primadona opere. 

Kot operna in koncertna pevka je z velikim uspehom gostovala na številnih odrih po vsem svetu, v Ljubljani zadnjič leta 1950. Zelo uspešno je tudi nastopala z enim najboljših dirigentov vseh časov Arturom Toscaninijem. Priznana je bila kot eden najboljših poustvarjalk Verdijevih opernih junakinj. Najbolj je znana po vlogah Aide, Tosce, Norme, Gioconde, z opero Turandot pa si je pridobila svetovno slavo. Poročila se je trikrat, po drugem možu Predragu Milanovu pa je obdržala priimek, saj se ji Kunc ni zdel dovolj umetniški. Tretjič (leta 1947) se je poročila z jugoslovanskim vojaškim atašejem Ljubomirjem Iličem in nekaj časa živela tudi v Jugoslaviji. Umrla je v 83. letu starosti v New Yorku, kjer je tudi pokopana.

Zanimivosti

  • Njen dramski sopran je bil eden najlepših glasov z velikim obsegom in izjemnimi pianissimi.
  • Njeno sijajnost so opazili tudi v domovini in jo nagradili z nagrado Avnoja. 
  • Njen brat je bil znani skladatelj in pianist Božidar Kunc.

Foto: Profimedia.si